2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: Schmitt ne írja alá a nyugdíjpénztárakról szóló javaslatot

MSZP: Schmitt ne írja alá a nyugdíjpénztárakról szóló javaslatot


Mesterházy Attila01Mesterházy Attila azt kérte a Sándor-palotában az államfőtől, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslat miatt.


Az MSZP azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, hanem küldje el azt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz.

Erről Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője nyilatkozott hétfőn újságíróknak azután, hogy egyeztetésen járt Schmitt Pál köztársasági elnöknél a Sándor-palotában.

A szocialista pártnak nem volt konkrét javaslata a legfőbb ügyész személyére - mondta Mesterházy Attila, akit a találkozóra elkísért Tóbiás József és Bárándy Gergely országgyűlési képviselő is.

Mint mondta, Schmitt Pálnak az alkotmányozással kapcsolatban átadtak egy politikai nyilatkozatot, melyben összefoglalták azokat az alapelveket, értékeket, amelyeket az új alkotmányban szeretnének látni.

Szólt arról, hogy a költségvetést az MSZP hat elv alapján fogja értékelni: mennyire felelős a költségvetés, mennyire tartja meg az egyensúlyt, munkahelyeket teremt-e, a társadalmi különbségeket csökkenti-e, beindítja-e a gazdasági növekedés, valamint szolgálja-e a modernizációs célkitűzéseket.

Tóbiás József arról beszélt, hogy az MSZP is fontosnak tartja az anyanyelv megőrzését, a sport és a gyermekvédelem területén lévő alkotmányos jogok erősítését. Hozzátette: az MSZP szerint fontos lenne, ha az alkotmányozás folyamatába társadalmi szervezetek és egyének is bekapcsolódhatnának.

Hangsúlyozta: pártja szeretné, ha az emberi méltósághoz való jog is bekerülne az új alkotmányba.
Bárándy Gergely elmondta: az MSZP szerint kifejezetten aktuálpolitikai érdekek húzódnak a legfőbb ügyész státuszának megváltoztatása mögött, és a benyújtott törvényeket nem támogatják.

Mint mondta, ha most megválasztják az új legfőbb ügyészt, a Fidesz addig tarthatja hivatalban, ameddig a nyugdíjkorhatárt el nem éri.

Közölte: az MSZP szeretné, ha a világnézeti semlegesség megjelenne az új alaptörvényben, a Szent Korona tan viszont nem jelenne meg.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva közölte: ha elfogadhatatlan új alkotmányt terjeszt a kormányzó többség a parlament elé, akkor szükséges az, hogy "a nép mondja ki a végső szót a magyar alkotmányról".

Az államfő hétfőre minden parlamenti párt frakcióvezetőjét egyeztetésre hívta a Sándor-palotába. A meghívóban három témát jelölt meg: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket.

Az MSZP-s politikusok előtt az államfőnél járt Lázár János a Fidesz, Harrach Péter a KDNP, Schiffer András az LMP frakcióvezetője, valamint Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite