2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP-s nyílt levél a HÖOK elnökéhez

MSZP-s nyílt levél a HÖOK elnökéhez


Nyílt levélben fordult Kunhalmi Ágnes MSZP-s elnökségi tag a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökéhez egyebek között annak kapcsán, hogy a 2012/2013-as tanév szerinte a bizonytalan indulási feltételek, a radikális átalakítás, a szférát felkészületlenül ért keretszámok miatt szinte biztos, hogy rengeteg problémával indul majd el.

Kunhalmi Ágnes


Mára világossá vált, hogy amit a magyar kormány tesz, az nem átalakítás, nem szerkezetváltás, hanem egészen egyszerűen pénzbehajtás és a szektor kivéreztetése - folytatja Nagy Dávidnak írt, a felsőoktatás helyzetével foglalkozó levelét az ellenzéki politikus.


"Ma, amikor levelemet írom, már csak egy hónapja van az idén érettségizőknek, hogy eldöntsék, melyik intézménybe próbálnak meg felvételt nyerni, ehhez képest alig két hete tudták meg, hogy az egyetemi bejutási küszöb 20 százalékkal emelkedett, az államilag támogatott helyek száma 40 százalékkal csökken. Ugyanakkor továbbra sem tudható, hogy az egyes intézményekben konkrétan hány államilag finanszírozott képzési hely lesz, ahogy az sem, hogy ehhez milyen röghöz kötést, visszafizetési garanciát és ki tudja milyen egyéb szerződéses feltételt követel majd meg az állam" - sorolja Kunhalmi Ágnes.


A HÖOK ebben a helyzetben szerinte kiemelkedően fontos szerepben van, a szervezetet ugyanis a magyar kormány láthatóan tárgyalópartnerként ismeri el. "A felsőoktatási rendszer és az idei felvételi a káosz felé sodródik. A 2012/2013-as tanév a bizonytalan indulási feltételek, a radikális átalakítás, a szférát felkészületlenül ért keretszámok miatt szinte biztos, hogy nehézkesen, rengeteg problémával indul majd el. A diktátumokkal okozott kár egy generáció számára fogja szorongó, bizonytalan élménnyé tenni az egyetemi felvételit, majd a radikális forráskivonásból szükségszerűen következő egyetemi összeolvadások, elsorvadások, kiszámíthatatlan változások magát a felsőoktatást is" - áll a nyílt levélben.


Kunhalmi Ágnes közli: a következő napokban, hetekben szerinte "mindannyiunknak az a feladata, hogy ezt a durva megpróbáltatást és bizonytalanságot információval, kérdésekkel, a kormányzati szereplők folyamatos felkeresésével megpróbáljuk érthetőbbé, elviselhetőbbé, áttekinthetőbbé tenni".


Hozzáteszi: az idei felvételi időszak után a feladat még nagyobb, minden, az ország jövőjéért, és így a felsőoktatás minőségének javításáért, a tudáshoz való hozzáférés kiszélesítéséért tenni akaró közösségi szereplőnek, érdekvédőnek, közpolitikával foglalkozónak közösen kell megtalálnia a módját, hogy "a következő évek nehéz gazdasági viszonyai között is értelmes, a mai voluntarista módszer helyett párbeszédre, a munkaerő-piaci szereplők, az egyetemi szféra és a jövőbeli hallgatók együttműködésére alapuló felsőoktatási rendszert alkothassunk".


Pártja részéről megígéri, hogy az MSZP nem fogja elszalasztani az esélyt, hogy a következő másfél-két évben az ágazat szereplőivel együttműködve megteremtse egy olyan oktatási program alapelemeit, amely "az elmúlt bő másfél évben okozott károk meghaladása mellett" valóban képes lesz megújítani a magyar felsőoktatást.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite