2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
TechnikaMűholdas telefon okozta erőszakos halál

Műholdas telefon okozta erőszakos halál


Marie Colvin, a tapasztalt amerikai haditudósító halála - egy német adatvédelmi szakértő szerint - kevesebb, mint 10 ezer euróba, azaz alig hárommillió forintba került a szíriai rezsimnek.

marie_colvin

Marie Colvin Kairóban a Tahrir téren. Fotó: EPA/IVOR PRICKETT

Benedikt Driessen, a bochumi egyetem munkatársa a műholdas telefonok biztonságát vizsgálta. Úgy találta, hogy megfelelő műszaki felszereltséggel ennek a csúcstechnológiájú telefonnak is feltörhetőek biztonsági paraméterei, és ezáltal meg lehet határozni a telefon - és használója - koordinátáit. Ebből következik, hogy a válságövezetben dolgozó újságírók telefonját nemcsak lehallgathatják, de ezen keresztül maguk is célponttá válhatnak - figyelmeztetnek biztonsági szakértők.

Az utóbbi hónapokban több újságíró vesztette életét a támadásokban, köztük a francia Gilles Jacquier és a szíriai "amatőr" újságíró, Rami al-Szajad, akinek Homszból feltöltött internetes videóit nemzetközi hírszolgáltatók is átvették.A "Riporterek határok nélkül" adatai szerint 2011-ben 66 újságíró halt erőszakos halált, nagy részük az arab tavaszról tudósított.

A szíriai rezsim halálosan megfenyegetett minden olyan, az országban tevékenykedő újságírót, akinek nincs hivatalos akkreditációja. Marie Colvint és a szintén Homszban múlt héten megölt francia fotóst, Remi Ochlikot kémkedéssel gyanúsították a szíriai televízióban. A gránáttámadásban két további külföldi újságíró megsebesült. Nyugati kormányok gyanúja szerint a hadsereg szándékosan vette tűz alá azt az épületet, amelyben az újságírók tartózkodtak.


Egy névtelenséget kérő német biztonsági szakértő szerint gyerekjáték egy kormány számára a mobiltelefonok bemérése - különösen, ha maga a kormányzat a szolgáltató. Műholdas telefon esetében ez némileg tovább tart, de ha a közelben van egy vevőkészülék vagy egy pilóta nélküli repülő, akkor ez sem túl bonyolult. Az orosz technológiájú készülékek olcsók, és a Közel-Kelet teli van velük - mondja Driessen, aki azt tanácsolja a háborús övezetben dolgozó sajtómunkásoknak, hogy olyan telefont használjanak, amelyben beépített biztonsági szoftver van.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a Thuraya, Iridium vagy Inmarsat típusú műholdas telefonok szolgáltatói által alkalmazott A5-GRM1 és A5-GMR2 szabvány logaritmusok nem teljesen megbízhatóak. Maga a kódolt készülék sem nyújt tökéletes garanciát, mert a beszélgetés megkezdése előtt a telefon automatikusan elküldi kódolatlanul a GPS koordinátáit, továbbá a készülék azonosítóját (IMEI). Vagyis a szolgáltató és a regisztrált felhasználó rögtön azonosíthatóvá válik.

"Egy rövid beszélgetés nem veszélyes" - véli Driessen. Viszont Homszban az újságírók tudósításaik elküldéséhez órákon át használták telefonjukat és egy generátort. A bekapcsolt állapotban lévő mobiltelefon rögtön a GSM-cellákat és a legközelebbi adóállomásokat keresi. Az állomások pedig a készülék pozícióját továbbítják a szolgáltatónak, és hat toronnyal pontosan meghatározható a készülék helye.

Homszban azokat a házakat támadták, ahonnan mobilbeszélgetéseket folytattak - mondja Abu Abdu el-Homszi szíriai ellenzéki aktivista. Mivel a rezsim a legtöbb internet- és telefonvonalat megszakította, kevés célpont ajánlkozott. Az a ház, amelyben az újságírók menedéket találtak, a telefonjelek következtében került a hadsereg látómezejébe. Hírek szerint a CNN munkatársai antennát helyeztek el a tetőn, azt a katonák rögtön szétlőtték. Egy spanyol tudósító a Twitter közösségi honlapon arról adott hírt, hogy felderítő repülőgépet látott. Ezenkívül a szíriai újságírók lehallgatott telefonbeszélgetésekről és a kormányzat által állítólag vírusokkal megfertőzött számítógépekről írnak.

A haditudósítói munkához hozzátartozik ez az újfajta sebezhetőség. Szakértők azt javasolják, hogy az újságírók ne használjanak olyan készülékeket, amelyek automatikusan GSM-jeleket keresnek; helyette inkább csúcstechnológiájú kódrendszert alkalmazzanak. Ezenkívül ügyeljenek arra, hogy az antenna és a telefon között legalább száz méter távolság legyen. Egy másik lehetőség, ha az internetre wifi-n keresztül kapcsolódnak - ám ne feledkezzenek meg arról, hogy a wifi helyzete is bemérhető.

 

Forrás: MTI Press/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite