2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMÚLT, JELEN ÉS JÖVŐ A PALÓCFÖLDI SZURDOKPÜSPÖKIBEN

MÚLT, JELEN ÉS JÖVŐ A PALÓCFÖLDI SZURDOKPÜSPÖKIBEN

Nagy gonddal őrzi palóc hagyományait Szurdokpüspöki. A most indult programban az Európai Unió támogatásával megvalósuló, gyermekek számára indított iskolán kívüli kreatív ipari képzéseken az idősebb generációk profi szakemberek közreműködésével adhassák át tapasztalataikat, s rendezvényeken is életre szóló élményt adjanak a helyeiknek és az ide látogatóknak, akik hírüket a falu határától messze vigyék.

szurdokpuspoki2

Szurdokpüspökiben a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0090 jelű projekt keretében két kreatív területen, a képzőművészetben (grafika-festészet és tűzzománc) és előadó-művészetben (óvodai és általános iskolai néptánc, színjátszás) tartanak foglalkozásokat 27 hónapon keresztül.

Öt képzést indítanak összesen 8 csoportban, amelyeket helyi, vagy kistérségi, a fiatalokkal való foglalkozás tekintetében nagy gyakorlattal rendelkező kortárs művészek, oktatók vezetnek. Mégpedig úgy, hogy azok csoportonként és évente legalább négy bemutatót is eredményezzenek. A tehetséges fiatalok nyári táboroztatását is tartalmazó program költsége 29 millió 974 750 forint, amit teljes egészében fedez az önkormányzat által a községi könyvtár és faluház részére elnyert támogatás. A program az Európai Unió támogatásával valósul meg.

szurdokpuspoki1

A foglalkozások számára műtermet, illetve próbatermet alakíthatnak ki, s rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a támogatás tényére, valamint a helyi kreatív ipar eredményeire. Mindehhez egy településtörténeti könyv megjelentetése is társul, az eredményeiket pedig egy önálló, folyamatosan frissülő honlap teszi majd közismertté. A projektben fejlesztendő intézmény elődje, a Mikszáth Kálmán Közművelődési Könyvtár és Faluház céljai között elsődleges fontosságú a fiatal korosztály és a nyugdíjasok közötti kapcsolat fenntartása és megerősítése, a népi hagyományok ápolása és a kreatív gyakorlatok elterjesztése.

A képzéseken elsajátított ismereteket a helyi hagyományok autentikus képviselői "ellenőrzik" az előadásokon és a kiállításokon így biztosítva a hitelességet. A palóc hagyományok megőrzése, bemutatása nem csupán nemes feladat, de a kulturális turizmussal összekapcsolva a helyi gazdaság egyik kitörési pontja is lehet - mondta a 2012. október 14-én tartott projektnyitó rendezvényen Géczi László Miklósné, szurdokpüspöki polgármestere.


HÍR PORT24/ Tarnóczi László

 

2012-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite