2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMunkahelyteremtésre használnák a bezárt nagyüzemek területét Salgótarjánban

Munkahelyteremtésre használnák a bezárt nagyüzemek területét Salgótarjánban


Kormányzati segítséget kér Salgótarján önkormányzata ahhoz, hogy a város területén lévő "barnamezős" területeket munkahelyteremtésre használhassák - közölte a nógrádi megyeszékhely polgármestere csütörtökön a közgyűlés ülésén.

Székiné1

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) hozzátette: ezeknek a területeknek a 99 százaléka magántulajdonban van, a rendszerváltozás utáni privatizációs ügyeskedések révén pedig az a helyzet alakult ki, hogy "tulajdonosuk van, gazdájuk viszont nincs".

Utalt arra, hogy lakossági fórumokon az önkormányzaton kérik számon, miért nem használják a bezárt nagyüzemek, az öblösüveggyár, a síküveggyár, a BRG és az acélgyár területét, valamint azokat az épületeket, amelyeket némelyikben meghagytak. A polgármester azt mondta: ezek a jó infrastruktúrával ellátott ipartelepek gyakorlatilag mind felszámolók kezén vagy olyan vállalkozók tulajdonában vannak, akik nem a munkahelyteremtésben gondolkodnak.

A téma Salgótarján készülő településfejlesztési koncepciójával, az integrált településfejlesztési stratégiával kapcsolatban került elő. A terveket készítő Városfejlesztés Zrt. ügyvezetője, Bajnai László kifejtette: ha Salgótarján kihasználja az adottságait, akkor példaértékű középváros lehet, a központi régióból egy fontos kapu az északi régióba.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az "új városi szövet" létrehozásához a barnamezős területek termelésbe fogása elengedhetetlenül szükséges. Azok ugyanis jelenleg aránytalan nagy helyet foglalnak el a "várostestből", ám arányuk szerint sem munkahelyekkel, sem a helyi iparűzési adóval arányosan nem járulnak hozzá a város működtetéséhez.

Mivel zöldmezős beruházásra alig tíz hektár áll Salgótarjánban rendelkezésre, ezeket az ipari infrastruktúrával ellátott területeket kell rendbe hozni és az új befektetők rendelkezésére bocsátani - tette hozzá az urbanisztikai szakember. Bajnai László megjegyezte: Salgótarján völgyváros, de ha az adottságait kihasználja, zöldváros lehet.

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-06-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite