2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
NagyvilágMunkanélküliek zárták el a főútat

Munkanélküliek zárták el a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti utat Aranyosgyéresen


Több mint egy órán át állt a forgalom hétfő délelőtt az E60-as országúton a Kolozs megyei Aranyosgyéres (Campia Turzii) térségében, mert a Mechel vasipari üzem elbocsátott munkásai lezárták az utat.

munkanelkulisegegy

Az aranyosgyéresi üzem bezárása miatt tiltakozó munkások akciójának következtében több száz méteres autósorok alakultak ki Aranyosgyéres határában, noha a rendőrség elterelte a forgalmat.

A vasipari üzem mintegy száz elbocsátott munkása próbált nyomatékot adni az immár több hete tartó tiltakozásának. A munkások azt kifogásolják, hogy a munkáltató csak részletekben akarja kifizetni a három havi bérükkel egyenértékű végkielégítést, és ennek fedezetét az üzem gépeinek ócskavasként történő értékesítéséből próbálja előteremteni, a gépek feldarabolásához pedig az elbocsátott munkások segítségét kérte.

Az orosz tulajdonban levő Mechel csoport február végén közölte, hogy jelképes összegért, 230 lejért (16 ezer forintért) eladta romániai gyárait a - két orosz állampolgár által Romániában bejegyzett - Invest Nicarom társaságnak. A vásárló a Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, a buzaui Ductil Steel, a vörösacéli (Otelu Rosu) Ductil Steel, az aranyosgyéresi Mechel és a targovistei Mechel, valamint a brailai Laminorul üzemek tetemes adósságállományát is átvállalta.

Az aranyosgyéresi vasipari kombinátban 1989 előtt mintegy 11 ezer munkás dolgozott. A 2003-as privatizáció idején a nagyüzemnek már csak 5600 alkalmazottja volt. A gazdasági válság következtében azonban a Mechel gyártási kapacitásai leépítésére kényszerült, s 2012 júniusától több szakaszban bocsátotta el a megmaradt 1700 alkalmazottját.

A mintegy 20 ezer lakosú, 7,5 százalékban magyarok által lakott Kolozs megyei városban a vasipari nagyüzem és ennek beszállító cégei biztosították a munkahelyek jelentős hányadát.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2013-03-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite