2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMunka törvénykönyve - MSZP: elfogadhatatlan a régiónként eltérő minimálbér

Munka törvénykönyve - MSZP: elfogadhatatlan a régiónként eltérő minimálbér

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány régiónként, földrajzi térségenként eltérő összegű minimálbért állapítson meg, márpedig a munka törvénykönyvére vonatkozó javaslat erre lehetőséget ad.

munkatorvenykonyv

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának szocialista elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón rámutatott: a munka törvénykönyvének az Országgyűlés előtt lévő tervezete lehetőséget adna arra, hogy a kormány az egyes földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait figyelembe véve állapítsa meg a kötelező legkisebb munkabér összegét. A törvényjavaslat - indoklása szerint - a földrajzi területenként eltérő minimálbér megállapítását engedélyezné.

A szocialista politikus elmondta: félő, hogy ez nem azt eredményezi majd, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségekben jövőre 92 ezer forintnál magasabb lesz a minimálbér, hanem ismét az ott élők járnak majd rosszabbul.

Gúr Nándor szerint ez a lépés illeszkedne a kormány igazságtalan gazdaság- és társadalompolitikájába, noha az MSZP megítélése szerint arra volna szükség, hogy járulékcsökkentéssel segítsék a foglalkoztatás bővítését, a leghátrányosabb helyzetű térségekben pedig járulékkedvezménnyel, esetenként járulékmentességgel segítsék azokat, akik vállalják, hogy az eddiginél több embernek adnak munkát.

A szocialista képviselő hozzátette: ez a megoldás - a kormány által javasolt régiós minimálbérrel szemben - nemcsak a minimálbér emelését nehezen kigazdálkodó vállalkozásoknak kedvezne, hanem az embereknek is.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite