2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMunka törvénykönyve - Nem elfogadhatatlan?

Munka törvénykönyve - Nem elfogadhatatlan?


A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) számára a munka törvénykönyvének tervezett módosítása nem elfogadhatatlan, de annak számos pontjáról tárgyalni kell - mondta szerdán, az LMP politikusaival folytatott megbeszélést követően a szakszervezet elnöke. Búzásné Putz Erzsébet úgy fogalmazott, hogy ha a tervezetet a jelenlegi formájában valósul meg, akkor az minden munkavállalót hátrányosan érint.

munkatorvenykonyv

Elmondta azt is, hogy az MTSZSZ minden parlamenti pártot megkeresett az ügyben, mert egyeztetni akarnak a munka törvénykönyvének tervezett változtatásairól.
Búzásné Putz Erzsébet elmondta, hogy az LMP képviselőivel egyetértettek abban, hogy a munka törvénykönyvének jelenlegi tervezete valamennyi munkavállalót hátrányos érinti, annak alapján a jövőben ugyanis több munkára lehet kötelezni őket, miközben ezért kevesebb bért kapnak majd.

A kormány terveivel ellentétben a tervezettől Magyarország nem lesz versenyképesebb, sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem kerülnek jobb helyzetbe - összegezte meglátásaikat. Közben olyan mértékben csorbulnak a szakszervezetek jogai, hogy azok munkája ellehetetlenül - tette hozzá Búzásné Putz Erzsébet, aki szerint mindenkinek érdeke a munkahelyi kollektív szerződések léte.
Végül elmondta, hogy az MTSZSZ kialakította álláspontját, amit átadtak az LMP-nek illetve elküldik a többi parlamenti pártnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is. Utóbbinak annak ellenére, hogy a tárcától a tervezetet nem kapták meg külön véleményezésre.

Szél Bernadett az LMP szóvivője azt mondta, hogy a kormány egy "újabb sorscsapása" a tervezet, amely a munkavállalókat még kiszolgáltatottabbá tenné, a rugalmasság jelszavát "félrevezetően felhasználva" a munkáltatóknak kedvezne.
Schiffer András frakcióvezető kijelentette, hogy folyamatosan egyeztetni szeretnének valamennyi szakszervezettel és 2014-ben, ha az LMP nyeri a választásokat, akkor az első intézkedések között fogják visszaállítani az érdekegyeztetés rendszerét.
A politikus reagált arra is, hogy a közelmúltban egy bírósági döntés kimondta, hogy a mozdonyvezetők szakszervezete nem sztrájkolhat. "Orbán Viktor (...) nagyon cinikusan cselekedett, amikor a közüzemi dolgozók esetében a sztrájkjogot megszigorította, mert pontosan számolt azzal, hogy a rendkívül igazságtalan vudu gazdaságpolitikai miatt már ebben az évben sztrájkok törhetnek ki" - mondta Schiffer András.
A kormány a tűzzel játszik, amikor adminisztratív eszközökkel próbálja korlátozni a sztrájkjogot, mert ezzel nem törik le az ellenállást, hanem kiszolgáltatottabbá és elkeseredettebbé teszi az embereket és akár kezelhetetlen folyamatokat is elindíthat - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy tavasszal a miniszterelnök azt mondta neki, mindketten mérget vehetnek arra, hogy 2014-ben az emberek reálértéken nem keresnek kevesebbet keresni, mint 2010-ben. A frakcióvezető szerint viszont csupán a műszakpótlék eltörlése miatt 30 százalékos bércsökkenés várható és az új munka törvénykönyvével további bércsökkentést hajtanak végre. "Úgyhogy a miniszterelnök készítheti a méregpoharat, bár én ezt nem kívánom kiinni" - mondta a politikus.
Schiffer András végül hangsúlyozta, azt tartanák fontosnak, hogy a kormány a szakszervezetekkel tárgyaljon és az ő véleményüket csatornázza be a törvényjavaslatba.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite