2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMunka törvénykönyve - Teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat!

Munka törvénykönyve - Teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat!


A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) szerint az új Munka törvénykönyvének (Mt.) július végén nyilvánosságra hozott tervezete "kereszténytelen, emberietlen", és teljesen kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat.

munkatörvénykönyv

A szakszervezeti tömörülés elnöke, Palkovics Imre szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: jogi szakértőjükkel részletes szakmai anyagot készítettek a tervezetről, amelyet elküldtek a Fidesz és a KDNP vezetőinek, és már múlt héten megkezdték az egyeztetéseket a Liga Szakszervezetekkel és a munkaadókkal. Hangsúlyozta: az a cél, hogy egy olyan Mt. szülessen, amely erősíti a munkaadók versenyképességét, de megőrzi az egyéni és kollektív munkavállalói jogokat.
Hozzátette: a kormányt is próbálják bevonni az egyeztetésekbe, de ha ez nem vezet eredményre, akkor az utcán és a munkahelyeken is tiltakozni fognak.

Palkovics Imre elmondta, szakmai anyagukat elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), Orbán Viktor miniszterelnöknek is és eljuttatják javaslataikat az őket megkereső ellenzéki pártoknak is, eddig az LMP kérte ezt - jegyezte meg.
Mint a sajtótájékoztatón a MOSZ elnöke kiemelte: a kormánytól ígéretet kaptak az egyeztetésre, de még nem lehet tudni, erre mikor kerül sor. Palkovics Imre elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány elhatárolódott az NGM honlapján közzétett tervezettől, mégis szűk határidőn belül módosító javaslatokat vártak rá.
Palkovics Imre szerint "sanyarú sorsa fog következni" a magyar munkavállalóknak, ha a tervezet életbe lép. Megszűnne az elmúlt húsz évben kialakult helyzet, amelyben a munkavállalókat egyenrangú félnek tekintették, ugyanis a tervezet alsóbbrendű, "alattvalói" pozícióba helyezné őket - fogalmazott. Úgy vélte, ha megvalósul a tervezet, az a kormány támogatottságát "rombolja le".

Kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróságot is megkeresik az ügyben, mert véleményük szerint a tervezet több ponton ütközik az alaptörvénnyel és a nemzetközi joggal.
A szakszervezet kifogásolja többek között, hogy Polgári törvénykönyvet csak akkor hívják segítségül háttérjogszabályként, ha az a munkáltatónak kedvező. Felháborítónak tartják azt is, hogy 15 éves munkavállalók törvényes képviselőjük hozzájárulása nélkül is köthetnek munkaszerződést.

Palkovics Imre szerint elfogadhatatlan, hogy a munkáltató a munkavállaló bármely személyes adatát annak beleegyezése nélkül átadhatja külső cégnek vagy személynek. Hozzátette: az új törvénykönyvben - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az EU szabályainak megfelelően - részletesen szabályozni kell a munkaerő-kölcsönzést.
A szakszervezet szerint a munkavállalókra nézve hátrányos az is, hogy a munkáltató rendes felmondással megszüntetheti a keresőképtelen, várandós, szülési szabadságon, gyesen, gyeden lévők, gyermeküket vagy hozzátartozójukat ápolók munkaviszonyát azzal, hogy a felmondási idő esetükben csak ezeknek a körülményeknek a letelte után kezdődik, nem tolódik ki azonban esetükben sem a felmondási idő 30, illetve 15 nappal.

A MOSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezet szerint megszűnik a védett korban lévőkre vonatkozó felmondási korlátozás.
A szakszervezet nehezményezi, hogy a javaslat nem írja elő általános heti pihenőnapként a vasárnapot, valamint, hogy a munkáltató egyoldalúan is elrendelhet évi 300 óra túlmunkát. A szakértői anyagban a Munkástanácsok negatívumként értékeli, hogy a szabadságból a munkáltató csak tíz munkanapot köteles egybefüggően kiadni, és hogy a betegszabadságra járó díjazás mértéke az átlagkereset 70 százalékára csökken.
Palkovics Imre megemlítette: a Liga Szakszervezetekkel közösen nemzetközi konferenciát akarnak szervezni a kérdésben.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite