2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMúzeumok éjszakája - Programok Nógrád megyében

Múzeumok éjszakája - Programok Nógrád megyében


Éjszakai műszakban ismerhetik meg a látogatók a salgótarjáni Bányamúzeumot, a Nógrádi Történeti Múzeumban tárlatvezetést tartanak és színielőadásokat is bemutatnak, a balassagyarmati börtönbe pedig rabszállító autóval mehetnek az érdeklődők június 18-án, a múzeumok éjszakáján.

Bányamúzeum


A Bányamúzeumban este 6-tól éjfélig mutatják be a földfeletti és a földalatti kiállításokat, miközben hagyományőrző műsort ad a Bányász-Kohász Dalkör és a karancslapujtői Kaláris Asszonykórus. A salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum előtti téren éjszakai csalogatóval hívja a vendégeket a Dobroda Zenekar, az intézményben három színpadi előadást is bemutatnak éjfélig. Éjszakai tárlatvezetést szerveznek a Ki csinál szódát? című kiállításon és a 31. Salgótarjáni Tavaszi Tárlaton, a kicsik a Boróka Bábszínház művészeivel játszhatnak este.


A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban az 1920-as évek jegyében rendezik a múzeumok éjszakáját. Az oldtimer autók bemutatóját kosztümös tárlatvezetés és korabeli zenés összeállítás követi. Június 18-án nyitják meg az Erzsébet királyné és a divat című időszaki kiállítást is. Este 9 órakor kezdődik a III. Kárpát-medencei tűzugró fesztivál, a programot tűzzsonglőrök színesítik. Rabszállító autóval vonulhatnak ideiglenesen börtönbe a kíváncsiak Balassagyarmaton, majd a "szabadulók" a Palóc Múzeumban folytathatják a napot a múzeumok éjszakáján.


Az érdeklődők először a tűzoltóság épületében ismerkedhetnek meg közelebbről a tűzoltók munkájával, innen indul a rabszállító a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, délután 3 óra és este fél 10 között félóránként. Az intézetben megkondul a börtönharang, majd elindul a csapat. Megidézik a betyárvilágot, benéznek Sisa Pista cellájába, a bátrabbak az akasztófa árnyékában is sétálhatnak. A börtönkápolnában bemutatkoznak a rabművészek és szó lesz az 1973-as túszejtésről is. Az út innen a börtönpince cellájába vezet, majd az udvaron rabmunkákból vásárolhatnak a látogatók, hozzájuthatnak börtönsütihez és dutyiborhoz is, készíttethetnek börtöntetkókat vagy rab- és kalodafotókat.


A rabomobil ezután olyan útvonalon közlekedik, amelyen eddig soha: a börtönből a Palóc Múzeumba megy. Itt nyitják meg a Válogatás az erdélyi fejedelmek címeradományaiból című nemzetközi vándorkiállítást, majd családtörténeti nap kezdődik. Utóbbi keretében többek között levéltári iratok segítségével mutatják meg a családfakészítés rejtelmeit. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön és a Nógrád Megyei Levéltár 2009-ben már szervezett börtönlátogatást Balassagyarmaton, akkor csaknem 500-an jártak az intézetben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite