2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
KultúraMúzeumok éjszakája a PIM-ben: irodalmi divatparádé, koncertek, Villon-est is lesz

Múzeumok éjszakája a PIM-ben: irodalmi divatparádé, koncertek, Villon-est is lesz


A Múzeumok éjszakája programsorozat június 19-én várja az érdeklődőket, ezen a különleges éjszakán feltárul a múzeumok mélye.

Múzeumok éjszakája


Irodalmi divatparádé, költői koncert, Villon-est, latin táncok, rendhagyó tárlatvezetések és különleges kávéház - többek között ezeket kínálja a Múzeumok éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), de a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum is külön programokkal készül szombatra.


A PIM-ben Nőkről - nőknek - nőktől címmel rendeznek irodalmi divatparádét, amelyen Zoób Kati, Gyulai Natália, Náray Tamás és Pazicski Miklós divattervezők ruháit láthatja irodalommal és zenével fűszerezve a közönség.

Hangok folyója címmel ad költői koncertet Tóth Krisztina és a Balázs Elemér Group Eszenyi Enikő és Takács Katalin színművészek közreműködésével, Mácsai Pál és Huzella Péter pedig Befogad és kitaszít a világ címmel Villon-esttel készül a Múzeumok éjszakájára, amely latintánc-tanítással zárul a PIM-ben.

A kiállításokon egész este különleges tárlatvezetéseket kínál a Petőfi Irodalmi Múzeum: a Benedek Elek-kiállításon Jankovics Marcell rajzfilmrendező mesél, Szvorák Katalin pedig népdalokat is énekel. A Faludy-kiállításon Varnus Xavér orgonaművész, a költő barátja és Csiszár Gábor irodalomtörténész lesz a vendég.


A Múzeumok éjszakáján megnyitja kapuit a PIM Kávéház is, ahol a gyerekeket kakaósarokkal és Benedek Elek-szeletekkel várják, a felnőtteknek pedig többek között Petőfrissen facsart leveket és kávékat, Tur-Mikszáthokat, MIRE-ggeliket, Nyugodt Nyugat-perceket, Literátor dominót, PIM-képkirakót és Páros író párosítót, avagy irodalmi játékokat és rejtvényeket kínálnak.

A Kassák Múzeumban More Geometrico című kiállítása kapcsán Márton A. András festőművésszel Andrási Gábor művészettörténész beszélget. A SzemTanú magazin estje pedig a 19. századba, Bolyai János korába röpíti vissza a közönséget korabeli kulturális, tudományos, politikai és közéleti témák, időjárás-jelentések, reklámok, színes hírek modern stílusú interpretációjával.

Az Ady Emlékmúzeumban kedvenc Ady-verseikből válogat Havas Judit, Mohai Gábor és Tóth Zsuzsanna előadóművész, valamint Wohlmuth István, akik a közönség tagjait is arra biztatják majd, olvassák fel kedvenc Ady-költeményüket.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-06-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite