2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMúzeumok éjszakája Füleken

Múzeumok éjszakája Füleken


Három új időszaki kiállítást nyitnak meg a Múzeumok éjszakája május 18-i rendezvényén a szlovákiai Füleken; a programot immár hatodik alkalommal rendezik - tájékoztatta a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t.

Füleki vár01


Agócs Attila elmondta: a Városi Honismereti Múzeumban a Ján Spodniak magángyűjteményéből rendezett Fülek régi képeslapokon című tárlat megnyitója után a Füleki Művészeti Alapiskola növendékeinek koncertje várja az érdeklődőket. Ezt követően az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör digitalizált filmjeit vetítik le, a filmek az 1967 és 1972 közötti időszak helyi társadalmi életébe adnak betekintést.


A Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének és a Füleki Vármúzeumnak a közös kiállítása lesz a Bronzkor a történeti Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék területén című tárlat. A kor jellegzetes sírkerámiái mellett több mint 3000 éves bronzfegyvereket, ékszereket és használati eszközöket állítanak ki a legismertebb lelőhelyekről: Ragyolcról, Várgedéről, Kiétéről, Méhiből és Pilinyből. A kiállításhoz kapcsolódó magyar, szlovák és cseh nyelvű előadásokat az érdeklődők a kazamatában hallgathatják meg.


A vár Bebek tornyában Tammy Lu kortárs kanadai képzőművész Váralás - Hradovanie - Castling című multimediális kiállítása nyílik meg, amely összekapcsolja a művészi rajzot, a digitális animációt és a kivetítést. Agócs Attila elmondta: Lu a várak szimbolikájának feltárásával sajátos vizuális nyelvet hoz létre, amelyen keresztül olyan témákat nyit meg, mint a ki- és bevándorlás, a kulturális sokszínűség, az egyéni és kollektív identitás kérdései.


A Múzeumok éjszakája megnyitói után a középső várban reneszánsz divatbemutatóval és táncokkal lép fel a pozsonyi Galthilion Történelmi Tánccsoport, majd a New Orleans-i dzsessz 1910 és 1930 közötti történetéről szóló, előadással egybekötött koncertet ad a losonci Traditional Dixie Stompers zenekar.


A helyi Defensores történelmi társulat bemutatja új kosztümjeit, az alsó várban pedig egy 1860-ból származó mobil kovácsműhelyben tart bemutatót Vladimir Eperjesi, a Szlovákiai Kovács és Díszkovács Céh mestere. A fáklyákkal megvilágított vár szombaton 23 óráig tart nyitva, a belépés minden programra ingyenes - közölte az igazgató.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-05-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite