2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMúzeumok majálisa Nógrádban is

Múzeumok majálisa Nógrádban is


Szombaton, május 19-én a Múzeumok Majálisán adják az Év Múzeuma díjat. A jelöltek között szerepel a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum is.

Nógrádi Történeti Múzeum


Az 1980-ban épült Nógrádi Történeti Múzeum az átalakulás múzeuma. A megújulás alapja már meglévő gyűjteménye, továbbá nagyszerű műtárgy-gyarapodási lehetőségei. Egyedi és különleges gyűjteményük a képzőművészeti gyűjtemény, amely mind számában, mind kvalitásaiban kiváló lehetőségeket hordoz: az alkotók sora Mednyánszkytól Uitzig, Rippl Rónaitól Kovács Béláig vagy épp Ferenczi Noémiig terjed. A múzeum vezetése tisztában van a gyűjtemény különleges értékeivel, és egy jól tervezett, folyamatosan megújuló kiállításon teret is ad ennek.


A múzeum történeti gyűjteményei a ma divatos „retró szellemben" jó lehetőséget hordoznak arra, hogy a jövőben a XX. század második felének társadalmát egy korszerű kiállításon bemutathassák. Salgótarján a hazai öblösüveg-gyártás legjelentősebb települése volt egykor. A múzeum öblösüveg gyűjteménye ma is jelentős, de további lehetőségek és lépések is szükségesek: például a felszámolás alatt álló üveggyár reprezentatív gyűjteményének megszerzése, múzeumi feldolgozása. a megújuló múzeum új kiállítási stratégiájának kialakításában.


A kutatások és a szakmai kiadványok tekintetében is szép eredményei vannak a múzeumnak: számos reprezentatív kiadvány, sorozatkötet jelzi e munkát. A múzeum az elmúlt években egyértelműen bebizonyította, hogy érzi a változások szükségességét, képes változni, felismerni az új lehetőségeket, tudatosan teremtve új irányokat, együtt gondolkodva a várossal és az itt élőkkel.

 

Forrás: Magyar Múzeumok/HÍR PORT24

2012-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite