2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonNagy Anna: jogértelmezési vita, ami a 98 százalékos adó körül kialakult

Nagy Anna: jogértelmezési vita, ami a 98 százalékos adó körül kialakult


nagy annaA kormányszóvivő szerint a törvény módosításai már megkezdődtek, pótolják, ami kimaradt, illetve azokat a részeket módosítják, amelyek a jelenlegihez hasonló vitára adnak okot.


A 98 százalékos adó körül kavart por Nagy Anna kormányszóvivő szerint egy jogértelmezési vita. Hangsúlyozta: kell, hogy legyen határa annak, ha valaki közpénzből olyan végkielégítést kap, amely nincs arányban azzal, amit csinált. A részletekről a köztévé reggeli műsorában beszélt.


A hivatalok a jelenlegi törvényből indulnak ki, és bár Nagy Anna szerint ennek a törvénynek a módosításai már megkezdődtek, pótolják, ami kimaradt, illetve azokat a részeket módosítják, amelyek a jelenlegihez hasonló vitára adnak okot.
Úgy tűnik, talán csak az nem került bele a törvénybe, hogy a képviselőkre is vonatkozik a 98 százalékos adó. Ennek kapcsán a kormányszóvivő megjegyezte: ha kialakulhatott egy ilyen vita, akkor pontosan az a cél, hogy ne lehessen ilyeneket félreértelmezni - a módosítás megindult, vagyis véleménye szerint ez a probléma hamarosan megszűnik és csak egy jogértelmezési vita marad.


Hét év alatt 140-szeresére nőtt a devizahitelek összege


A bedőlő lakáshitelek megmentésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban kifejtette: a kormány és a Bankszövetség jelenleg egy olyan megoldás kidolgozásán van, amely hosszútávon segíti a lakáshiteleseket. Az éppen hatályban lévő kilakoltatási- és árverési moratórium jelenleg még védik az embereket attól, hogy ne kerüljenek utcára, ez azonban nem egy végleges megoldás - mondta.


Hosszabb távon megbízható, kiszámítható megoldásra van szükség, mivel az érintett családok száma mára elérte a százezret; ráadásul az összeg is igen nagy: a devizahitelek értéke elérte a 2800 milliárd forintot. Ez az összeg 2004-ben még mindössze 20 milliárd forint volt.


Gyarapodó kamatok - ki fizeti meg?


Egy olyan kiszámítható törlesztő részlet megállapítása a cél, amivel számolni tudnak az adósok - amely nem okoz havi szinten kilengéseket a családok kasszájában, és ezzel biztosabbá teheti a visszafizetést - véli. A helyzetet azonban tovább súlyosbítja, hogy a nemfizetők tartozásai elkezdtek kamatos kamattal gyarapodni, amivel lassan a duplájára dagad a meglévő hitelállomány.
Kérdésessé válik, hogy mi lesz a felhalmozódó hátralékok kifizetésével. A kormánynak még nincs végleges álláspontja ezzel kapcsolatban - jegyezte meg Nagy Anna kormányszóvivő. Arra keresi a megoldást a kormány, hogyan lehet úgy megoldani azt, hogy az embereknek csökkenjen a költsége, miközben a bank és a közöttük lévő szerződés működőképes maradjon.


A cél az lenne, hogy a magas pluszköltség ne kizárólag az adóst terhelje; a bank kompromisszumos hozzájárulására is számítanak. Erről még folynak az egyeztetések.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite