2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton

Nagyboldogasszony ünnepén főbúcsút tartanak Mátraverebély-Szentkúton


Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából péntektől főbúcsút tartanak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a vasárnap záruló eseményen három érsek mutat be nagymisét - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont vezetője hétfőn az MTI-t.

Szentkút


Szerdahelyi Csongor elmondta: a ferencesek már csütörtöktől várják a zarándokokat, ekkor tartják a cigányok imaóráját és a családok megáldását. Pénteken, Nagyboldogasszony napján Bernard Bober kassai érsek mutat be szentmisét, valamint Igaz hit és babonaság címmel Varga Kapisztrán ferences tart katekézist.


Szombaton a résztvevők A természetes erkölcsi törvény című tanítást hallgathatják meg Osztie Zoltán plébánostól, a szentmise és a körmenet főcelebránsa Orosch János nagyszombati érsek lesz. Délután litániát és kegyszermegáldást tartanak, fogadják a gyalogos zarándokokat. Az énekes Mária-köszöntőt követi az esti szentmise és körmenet, majd az imádság a nemzetért. Éjféltől a meghaltakért tartanak szentmisét.


Vasárnap, a főbúcsú napján az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek lesz. A szentmise előtti katekézist A család összetartása címmel a ferences rendi Kiss Menyhért tartja. A kegyhely felújítási munkáinak rendjét úgy alakították ki, hogy a kegyszobor és a liturgikus tér hétköznap is megközelíthető legyen. Gyóntatásra, szentmise bemutatására és a kegyhely megtekintésére minden feltétel adott, az idén azonban szálláshelyet még nem tudnak biztosítani - tette hozzá Szerdahelyi Csongor.


A szentkúti kegyhelyet novemberre újítják fel 2 milliárd 470 millió forintos beruházásban, az Észak-magyarországi Operatív Program 99 százalékos támogatásával. Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Szűzanya szobrát, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, és újabb zarándokszállásokat is építenek. Rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite