2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonNagy Imre és mártírtársainak újratemetésére emlékeztek

Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére emlékeztek


Az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak a fővárosban, a Vértanúk terén szerdán délelőtt.

 

Nagy ImreAz ünnepségen elsőként Sólyom László köztársasági elnök, Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes helyezett el közös koszorút az emlékműnél.
Őket Nagy Imre családtagjai, és a politikusról elnevezett alapítvány és társaság képviselői követték.

Az emlékezés virágait helyezte el ezt követően többek között Jakab István, a parlament alelnöke, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkára, Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára és Kontrát Károly a belügyi tárca parlamenti államtitkára.
Virágot helyezett el Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke.

Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg.

 

Nagy Imre újratemetése


Az 1989. június 16-i újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett. Nagy Imrét, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, egykori 56-os államminisztert, Maléter Pált és Szilágyi Józsefet, Nagy Imre egykori titkárságvezetőjét 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette az 1958-as vádak alól.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

 

2010-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite