2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Zöld zónaNagy kuduk érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

Nagy kuduk érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba


Elsőként a Nyíregyházi Állatparkban csodálhatják meg a látogatók a világ második legnagyobb antilopfaját, a nagy kudut (Tragelaphus strepsiceros), amelynek egyedei egy hollandiai állatkertből érkeztek a sóstógyógyfürdői látványosságba.

kudu

A három állat - egy kétéves hím és két, másfél éves nőstény - már belakta a park Tarzan-ösvényét, ahol antilopokkal, zebrákkal, pelikánokkal és zsiráfokkal él társbérletben - közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

Az új állatok a park egyébként is páratlan afrikai patásgyűjteményét gazdagítják, hiszen a közös kifutóban élő négylábúak közül Magyarországon csak itt látható például a grevy zebra, a fekete lóantilop vagy az oryx antilop.

A nagy kudu egyike a legfeltűnőbb és legszebb antilopoknak. Az Afrika közép és déli részén őshonos nagy kudu a második legnagyobb antilopfaj a világon: az ivarérett bika súlya elérheti a 300 kilogrammot, marmagassága pedig a 150 centimétert. A kuduk jellemzője a szabályos alakú füleik, a hím állatok legfeltűnőbb sajátossága pedig a dugóhúzószerűen csavarodó szarv, amely akár egy méter hosszú is lehet.

Az itthon egzotikusnak számító állatfaj Afrika erdős szavannáin, bozótosaiban honos, többnyire bokrokról és fákról legelt levelekkel és ágakkal táplálkoznak. Legfeljebb tucatnyi állatból álló, állandó összetételű családi csoportokban élnek.

A bikák maximális élettartama 8 év, a tehenek akár 15 évig is élhetnek. Az állatfaj elnevezése egyébként a khoikhoi nyelvből származik.
A ritka állatokat egy három méter magas bambuszhídról, több száz méteren keresztül figyelhetik meg a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-07-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite