2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonNagy munka lesz - A lakáshitelesekről és a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalásról is dö

Nagy munka lesz - A lakáshitelesekről és a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalásról is dönthet holnap az Országgyűlés


ParlamentA képviselők ugyancsak hétfőn döntenek a közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról, és a közmédia alap felállításáról.


A lakáshitelesek megsegítéséről és a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás átmeneti felfüggesztéséről is dönthet az Országgyűlés hétfőn, a háromnapos ülés első napján. A jövő évi adótörvények tárgyalása kedden kezdődik. A parlament tervezett napirendje szerint hétfőn zárószavazás lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvényjavaslatokról, amennyiben az Országgyűlés nem fogad el a jogszabálytervezethez benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. A kormány előterjesztése szerint a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremtenék annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Ugyanez vonatkozik arra a két előterjesztésre is, amelyek szerint közös vagyonkezelő alapba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyona. Ha nem fogad el módosító indítványt a Ház, akkor ezekről a javaslatokról is lesz zárószavazás.


Elfogadhatja hétfőn a parlament az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítását is, ha a képviselők négyötödös többséggel megszavazzák a házszabálytól eltérést. Az öt kormánypárti képviselő által benyújtott indítvány célja a nehéz helyzetbe került lakáshiteles fogyasztók megsegítése. A javaslat szerint a lakáshiteleseknek egyebek mellett évente egy ingyenes előtörlesztés, és egy ugyancsak ingyenes futamidő-hosszabbítás járna. A javaslat csak a magánszemélyek által felvett lakáscélú hitel-, kölcsön- és lízing szerződésekre vonatkozik.


A képviselők ugyancsak hétfőn döntenek a közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról, amelynek lényege, hogy megszüntetnék a kötelező közbeszerzést a jogi szolgáltatásoknál.


A határozathozatalok után a Ház megvitatja az Országos Rádió és Televízió Testület tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, majd lefolytatja a kormányhivatalokról, valamint a területfejlesztésről szóló javaslat részletes vitáját.
Kedden ötórás időkeretben folytatja a parlament a 2011-es adó- és járulékszabályokra vonatkozó előterjesztés általános vitáját. A javaslat tartalmazza, hogy a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kellene adózniuk, tehát a külön adózó jövedelmek - osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanátruházásból származó jövedelem - után is ugyanekkora lenne az adó. A külön adózó jövedelmek esetében továbbra sem kell adóalap-kiegészítéssel, vagyis szuperbruttósítással számolni.


parlament02A javaslat már az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezet be, amely az összevont adóalapot csökkenti. A családi kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között.
Szintén kedden kezdődik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat általános vitája. A javaslat szerint a jövő év első napján Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP).


Szerdán több törvényjavaslat általános vitája kezdődik el. Az ügyészségről szóló jogszabálytervezetben a kormány egyebek közt azt indítványozza, hogy az Országgyűlés a jelenlegi hat év helyett kilenc évre válassza meg a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni. A javaslatban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép. (Kovács Tamás legfőbb ügyész december 13-án tölti be 70. életévét.)


Januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára válhat lehetővé, hogy a jogszabályok előkészítése során véleményét, észrevételeit kifejtse a társadalmi részvételről szóló törvény tervezete szerint, amelynek szintén szerdán kezdődik a parlamenti vitája. A javaslat szerint társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a törvények, a kormányrendeletek, a miniszteri rendeletek tervezeteit, azok indokolásával együtt. Nem kellene viszont társadalmi egyeztetésre küldeni a fizetési kötelezettségekről, az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, az európai uniós, illetve nemzetközi forrásokból nyújtott támogatásokról, a nemzetközi szerződés kihirdetéséről, valamint a szervezet- és intézményalapításáról szóló jogszabályok tervezeteit.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite