2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
NagyvilágNagyobb katasztrófa, mint hitték: 200 halott is lehet Új-Zélandon

Nagyobb katasztrófa, mint hitték: 200 halott is lehet az Új-Zélandon


Új-Zéland6,3-es erősségű földmozgás rázta meg Új-Zéland második legnagyobb városát. Christchurchben legalább 65-en meghaltak, de az áldozatok száma tovább nőhet, mivel sokan vannak még a romok alatt.


Új-Zéland eddigi történetének legsötétebb napjának nevezte február 22-ét John Key miniszterelnök, miután bejelentette, hogy a természeti katasztrófa legalább 65 áldozatot követelt.


A földmozgás ebédidőben érte a 350 ezer lakosú várost. A 6,3-es erősségű rengés középpontja néhány kilométernyire volt Christchurhctől, mindössze négy kilométer mélyen. A rengést a várostól 300 kilométerre is érezni lehetett.
Bob Parker polgármester, aki már előzőleg szükségállapotot hirdetett ki a városban, azt mondta: 150-200 ember lehet a romok alatt.


Szemtanúk szerint súlyosan megrongálódott a város székesegyháza, a homlokzat teljesen leomlott, és tartani lehet tőle, hogy emberek vannak a romok alatt. Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok.
A tv-felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet.
Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás.


Az mr1-Kossuth Rádió helyszíni beszámolója szerint egy Cristchurhctől tíz kilóméterre fekvő kisvárosban az épületek 60 százaléka vált a földdel egyenlővé.
Tavaly szeptemberben is megrázta a várost egy nagy erejű, 7-es fokozatú földrengés - majdnem négymilliárd dolláros kár keletkezett -, de az kora reggel történt, az utcák néptelenek voltak, a mostani viszont tíz perccel délután egy óra előtt, amikor sokan járnak az utcán.


Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban, ezek közül átlagosan 20 haladja meg az 5-ös erősséget.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite