2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonNagyon szennyezett Miskolc levegője - A lakossághoz fordult az önkormányzat

Nagyon szennyezett Miskolc levegője - A lakossághoz fordult az önkormányzat


szmog01Miskolcon, illetve a Sajó völgyében - Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Putnokon - az elmúlt napokban átlépett több határértéket a légszennyezettség. A szálló por koncentrációja több településen nemcsak az egészségügyi, de a tájékoztatási határértéket is meghaladta.


Orosz Gábor, a miskolci önkormányzat szóvivője elmondta, a szálló por mennyiségét a közlekedés mellett növeli a fűtés, illetve emelheti az ipari tevékenység. Ez utóbbi azonban Miskolc esetében nem jellemző, hiszen a görömbölyi városrészben, a cementgyár közelében lévő mérőállomás értékei szerint ott tisztább a levegő. Mint kifejtette, három határérték van a szintek sorában. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a legalacsonyabb az egészségügyi határérték (50 mikrogramm/köbméter 24 órás átlagban), ezt követi a tájékoztatási (75 mikrogramm/ köbméter, szintén napi átlag), majd a riasztási határérték (100 mikrogramm/köbméter napi átlagban). Utóbbi esetében például már a szabadban történő égetést is megtilthatná az önkormányzat. A tájékoztatási küszöbérték elérése akkor következik be, ha két egymást követő napon a három mérőállomás közül kettőnél mutatnak magasabb értéket a műszerek.


Orosz Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön elérték ezt a tájékoztatási szintet, tehát arra kérik a lakosságot, lehetőség szerint mellőzzék az autók - elsősorban a dízel üzeműek - használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel, illetve fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését. A légszennyezettségre érzékenyebbek, így például az idősek, a kisgyermekek, a légzőszervi problémákkal küszködők - ha tehetik - kerüljék a forgalmasabb csomópontokat és rövidítsék meg a szabadban való tartózkodásukat, illetve kerüljék a szellőztetést is.


Göndör Judit, a kazincbarcikai önkormányzat szóvivője közölte: a térségi környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint a levegőben mért szállópor-szennyezettség az elmúlt napokban (október 31-e óta) jelentősen nőtt a városban. A szálló por koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket és a tájékoztatási küszöbértéket is. Az időjárás-előrejelzés alapján azonban javulás várható - jegyezte meg.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite