2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNagyot zuhant a forint

Nagyot zuhant a forint


PénzKülföldi piaci és belföldi hatásokra gyengült jelentősen a forint kedden: az eurót délután négy órakor 267,35 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 263,60 forintos jegyzéssel szemben. Kedden kora reggeltől folyamatosan, egyenletes ütemben gyengült a forint az éjszaka folyamán a nemzetközi kereskedelemben tartott 263,50 közeli euró jegyzésről egészen 267 forint feletti szintekig.


A dollárt 201,14 forinton jegyezték kedden délután 1,3301 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfőn délután a dollár még 197,60 forint volt, 1,3322 dolláros euró árfolyammal.
A svájci frankot 186,46 forinton jegyezték 183,50 forint után, 100 japán jent pedig 214,85 forinton 210 forint után.


A forinttal együtt gyengültek a térségbeli devizák is, de a forintnál kisebb mértékben: a lengyel zloty a kora reggeli 3,8820 körüli euró jegyzésről 3,9200-ig, a cseh korona pedig 25,43-as euró jegyzés környékéről 25,51 fölé gyengült.


A görög adósságszolgálat uniós megtámogatása körül kialakult "állóháború" rontotta a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot és gyengítette a térségbeli devizákat. A görög adósságszolgálati segélymechanizmus rendezetlensége, az EU-IMF hitelkeret aktiválásának újabb feltételekhez való kötése egy korábbi hitel közelgő májusi törlesztési határidejének tükrében soha nem látott magasságokba hajtotta fel a görög államkötvények hozamprémiumát az etalonnak tekintett német Bundhoz képest. Ugyanakkor az eurózóna pénzügyi stabilitásának romló kilátásai tovább gyengítették az eurót a dollárral szemben.


Az euró a hétfő késő éjszakai 1,3400 körüli dollár jegyzésről kedd délutánra 1,3300 környékére gyengült.
A forint keddi gyengülésének a térségbeli devizákét meghaladó mértékét a piacon a görög-hatás mellett annak tulajdonítják, hogy hosszú idő óta első alkalommal jelent meg a jegybank szóhasználatában a "devizapiaci beavatkozás" kifejezés. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a kamatdöntést követő hétfői tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy "a monetáris politika alapvető eszköze a kamatpolitika, de szükség esetén a jegybank nem zárkózik el a devizapiaci beavatkozástól, ha a forint árfolyama túlzottan kilengene".


A másik specifikus forintgyengítő tényezőnek a jegybankelnök székének "nem piackonform" megingatását tartják az elemzők. A Barclays Capital londoni elemzői szerint: ha az ezzel kapcsolatos "politikai zaj" miatt "folytatódik a kockázati prémiumok visszarakódása" a forinteszközökre, az okot adhat a monetáris tanácsnak az enyhítés leállítására.

2010-04-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite