2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
KultúraNaná, hogy egy magyar alkotta meg az első balkezes zongorát

Naná, hogy egy magyar alkotta meg az első balkezes zongorát


zongoraA Németországban élő Losó Géza hangszerét most készítik a lipcsei zongoragyárban, és tervek szerint májusra elkészül. Saját állítása szerint megalkotta a világ első balkezes zongoráját egy Németországban élő, magyar származású muzsikus, Losó Géza.

A hangszert most készítik a híres lipcsei Blüthner zongoragyárban. Hegedű, gitár és furulya már van balkezeseknek, de a zongoristáknak mostanáig be kellett érniük egy olyan billentyűzettel, amelyen a jobb kéz az uralkodó. A balkezesek zongoráján a billentyűzet tükörképe a hagyományosnak: a magas hangok bal oldalon, a mélyek jobb oldalon szólalnak meg.

"Ez abszolút áttörés" - mondja az 58 éves balkezes feltaláló, aki már több száz darab kottáját írta át sorstársainak, és megalapította számukra az első zenei kiadót is.

"Az új zongora májusban kész lesz" - közölte a Lipcse melletti Grosspösnában működő Julius Blüthner Zongoragyár Kft. ügyvezető igazgatója, Knut Blüthner-Haessler. A 15 ezer eurós (csaknem 4 millió forintos) zongora hangszekrénye és mechanikája ugyanolyan, mint a hagyományos hangszeré. "Egyes részei, mint a húrlábak és különböző szerkezetek, azonban máshogy készülnek, mert másfelé kell lenniük" - tette hozzá az igazgató, aki apjához hasonlóan szintén balkezes.


Losó Géza már 2001-ben is címlapokra került azzal, hogy legyártatta a világ első balkezes nagyzongoráját Blüthnernél. "Amióta azon játszom, úgy érzem, mintha felszabadultam volna" - meséli az 1975 óta Trierben élő zongoratanár. Balkezes tanítványait trier-saarburgi zeneiskolájában mostanáig mégis csak "fordított" billentyűzetű szintetizátorokon tudta oktatni, mert a 45 ezer eurós (durván 12 millió forintos) balkezes nagyzongora sokak számára megfizethetetlen. "Ha sikerül elfogadtatni az emberekkel, akkor az új zongora alternatíva lehetne kedvezőbb ára miatt" - vélekedik Losó, akinek 13 éves lánya, Marylin kapja a készülő hangszer első példányát.

Sok zongorista nincs is tisztában azzal, hogy balkezes. "Szó szerint szenvednek" - mutat rá a zongoratanár, és pontosan tudja, miről beszél: 50 éven át maga is fordítva játszott. "Balról zongorázni egészen más érzés - sokkal szenvedélyesebb és dinamikusabb" - vallja.

A balkezes zongorához természetesen a kottáknak is passzolniuk kell: Losó háromkötetes Zeneiskola balkezeseknek című kiadványában a violinkulcsot a basszus hangokhoz, a basszuskulcsot pedig a magas hangokhoz társítja. Az átírás "döntő pontja" az a felismerés volt, hogy a balkezes billentyűzeten a hangjegyek emelkedésének és mélyülésének irányát fel kell cserélni. "Ez azt jelenti például, hogy a fiszből b lesz" - fejtegeti a zongorista. Február óta Losónak saját nyomdája van a pincében, ahol a kottákat készíti. A muzsikus családban Budapesten született művész leghőbb kívánsága, hogy a gyerekek már egészen kis kortól úgy tanuljanak, ahogyan "a kezük fejlődött", és ne felnőttként kelljen átszokniuk.

2010-03-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite