2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMatolcsy levélben tájékoztatta Olli Rehnt a legújabb intézkedésekről

Matolcsy levélben tájékoztatta Olli Rehnt a legújabb intézkedésekről


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben tájékoztatta Olli Rehnt, az Európai Bizottság alelnökét és pénzügyi biztosát pénteken a kormány által elfogadott újabb, 90 milliárd forintos költségvetési kiigazítási csomagról.

matolcsy1005


Matolcsy György a levélben úgy fogalmaz: a kormány úgy értékeli, hogy az Európai Bizottság által közzétett, Magyarországra vonatkozó őszi előrejelzés fontos lépés a kormány azon célja felé, hogy a bizottság 2013 első felében megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást. A miniszter az október 19-i, szintén Olli Rehnnek írt levelében írtakra emlékeztet: "a kormány a 2013. évre vonatkozóan teljes mértékben elkötelezett annak a pótlólagos bevételnek az előteremtése iránt, amivel ellensúlyozni lehet azt a költségvetési hiányt, amit a bizottság őszi előrejelzésében kimutat".


A nemzetgazdasági miniszter levelében felsorolja a kormány által pénteken részletezett intézkedéseket, így a banki különadó véglegesítését, az energiaellátók jövedelemadó-kulcsának megemelését, a közműadó kiterjesztését, illetve a szerencsejáték-ágazatot érintő változásokat. Az energiaszolgáltatókra vonatkozóan így - az országgyűlésnek benyújtott módosító indítvány szerint - a 19 százalékos általános társasági nyereségadón felül az energiaszolgáltatók úgynevezett "Robin Hood adója" 11 százalék helyett 31 százalékra nő. Így összesen 50 százalékos jövedelemadó terheli majd az energiaszolgáltatókat. A megemelt, 31 százalékos adóhányad feléig - a minisztérium módosító indítványa értelmében - azonban a társaságok levonhatják majd beruházásaik értékét.


Ettől az energiaszolgáltatókat érintő változásoktól összesen 40 milliárd forint pótlólagos adóbevételt vár a kormány. Matolcsy György levelében bizakodásának ad hangot, miszerint az Európai Bizottság alelnöke ezeket a döntéseket újabb megerősítésként értékeli, hogy a kormány kész mindent megtenni a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés érdekében. A kormány a pénteken bejelentett intézkedésektől azt várja, hogy a jövő évi államháztartási hiányt, amely az Európai Bizottság november 7-i előrejelzése szerint a GDP 2,9 százaléka lesz, a kormány céljának számító 2,7 százalékra mérsékelje. Az intézkedések ezen kívül a GDP 0,1 százalékával emelik a költségvetési tartalékot.


A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya hétfőn az MTI-nek küldött tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiaszektor adóterhelése még az újonnan tervezett adóemeléssel együtt is csökken jövőre, hiszen 2013. január elsejétől megszűnik az energiaszektor különadó-fizetési kötelezettsége.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite