2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNAV: milliárdos adócsalások a hússzektorban

NAV: milliárdos adócsalások a hússzektorban


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága az idén szeptember közepéig több mint 80 milliárd forint értékben derített fel gazdasági bűncselekményeket, ebből mintegy 3,5 milliárd forintot tett ki a húságazatban feltártak értéke - mondta Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, a húságazattal foglalkozó sajtótájékoztatón.

sertéshús

Képünk illusztráció!


Közölte: a NAV-nál összesen hatezer büntető eljárást indítottak, de ezen belül a hússzektor ügyeinek számát nem lehet pontosan meghatározni. Beszámolt arról is: az Észak-Alföldi Régióban az áfaszabályok kijátszásával egy bűnszervezet mintegy egymilliárd forintos áfacsalást követett el. A NAV adatai szerint a költségvetési csalások kárértéke elérte a 73 milliárd forintot. Emellett a NAV által felderített összes egyéb bűncselekmény kárértéke 9 milliárd forintot tett ki.


A húskereskedelemben okozott költségvetés terhére elkövetett áfacsalások száma az ország egyes területein igen eltérő mértékű. Leginkább a Nyugat-Dunántúli Régió fertőzött, mivel itt 1,9 milliárd forint volt az áfacsalással okozott kár mértéke. Az Észak-Alföldi Régióban ez az összeg 1,3 milliárd forintra rúgott, míg a Dél-Alföldi Régióban ez az összeg 300 millió forintot tett ki. A szakemberek ugyanakkor azt nem tudták konkrétan megmondani, hogy miért a nyugat-dunántúli, illetve az észak-alföldi térség a legfertőzöttebb az országban a hússzektorban e területen.


Mintegy egymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a bűnszervezet - hozzávetőlegesen egy év alatt -, amely húsáruval kereskedett az uniós áfaszabályok kijátszásával - tájékoztatta az újságírókat Lengyel Tibor, a NAV Észak-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. A NAV pénzügyi nyomozói és adóellenőrei a 8 tagú - magyarokból álló - bűnszervezetet augusztus végén felszámolták. A két irányító vagyonának lefoglalásával pedig gyakorlatilag megtérült az elcsalt pénz. Emellett még mintegy 440 millió forint jogtalanul visszaigényelt áfakifizetést is sikerült megakadályozni.


Az elkövetők 3,5 milliárd forint értékű sertéshúst vásároltak - elsősorban Szlovákiában - nettó áron, majd fantomcégeken keresztül ezt belföldön bruttó áron adták el. Az áfát pedig nem fizették be a magyar költségvetésbe, ugyanis azt hamis számlákkal minimalizálták. Más - magyarok által irányított román - cégek közbeiktatásával áfát is igényeltek vissza több százmillió forint értékben, de a húst nem szállítottá ki Romániába, hanem az Magyarországon, belföldi vállalkozásokhoz került. A pénzügyi nyomozók az ügy kapcsán nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hét előzetes letartóztatásban van.


Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője hozzátette: a NAV foglalkozik a teljes termékpálya - azaz az élőállatok, a vágóhidak, a feldolgozás, a szállítás és a kereskedelem - ellenőrzésével. Emlékeztetett: a csalási modellek általában nem termékspecifikusak, azokat legtöbbször több gazdasági területen is alkalmazzák. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője cáfolta azt a közhiedelmet, hogy a "gabonás áfacsalók átvedlettek volna húsosokká" a gabonaszektorban bevezetett fordított áfa miatt. Ezt a szóvivő téves megközelítésnek mondta, szerinte nem érzékelhető ilyen tendencia.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite