2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonNAV: adóköteles az üzletszerű ingóértékesítés

NAV: adóköteles az üzletszerű ingóértékesítés


Az üzletszerű ingóértékesítés adóköteles, a szabálytalanul adózók önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

adovegrehajtas

Képünk illusztráció!


A NAV az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta az adóhatóság eljárásának jogszerűségét az ingóértékesítések ellenőrzése területén. A legfőbb bírói testület ezzel tisztázta a korábban vitatott, 2012 előtti időszak ingóértékesítésre vonatkozó adózási szabályainak értelmezését.


A jogegységi döntés értelmében a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése üzletszerű, amely után az adózónak akkor is kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha nem jelentkezett be az áfakörbe, és így áfalevonási joga nem nyílt meg. Az áfafizetési kötelezettség a rendszeresen végzett gazdasági tevékenység után akkor is fennáll, ha az adózó jogkövető módon bejelentkezett, és akkor is, ha jogsértően ezt nem tette meg - figyelmeztet a NAV.


Azok számára, akik vétettek a szabályok ellen, a hivatal önellenőrzést javasol. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos ellenőrzéskor megállapított adóhiány jogkövetkezményei jelenthetnek - mutat rá az adóhatóság, hozzátéve, hogy az internetes értékesítéseket évekre visszamenőleg figyelemmel kísérik a NAV munkatársai.


A szabálytalanul adózó üzletszerűen értékesítők számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát - emelték ki a közleményben.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-02-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite