2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: a jövő év a nagy ellátórendszerek átalakításáról szól

Navracsics: a jövő év a nagy ellátórendszerek átalakításáról szól


A következő év a nagy ellátórendszerek átalakításáról szól, a 2012-es költségvetés a világ helyzetét tükrözi - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Heti Válasz című közéleti hetilap által szervezett fórumon péntek este Veszprémben.

Navracsics


Hangsúlyozta: a költségvetés a következő három hónapban biztosan módosulni fog, mert a feladatok felosztása nem tisztázott teljesen, ami a finanszírozást is érinti. Példaként említette, hogy az egészségügyi intézmények a jelenlegi tervezetben még a megyei önkormányzatoknál várnak a módosító indítványra, amely áthelyezi őket a megfelelő helyükre.


A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az uniós források bevonásával úgy igyekeztek "összehozni" a fő számokat, hogy egyetlen ágazatnak se kelljen az ideinél kevesebb pénzből gazdálkodnia. Mint megjegyezte, ehhez az Európai Uniós pályázati források elérésének hatékonyságát is növelni kell.


A költségvetés alapvető jellemzőjének a nagy ellátórendszerek átalakítását nevezte, ahol az egészségügyben a megyei önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények szakmai irányítása átkerül a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI), az oktatási intézmények állami kezelésbe kerülnek, (vagy a "tehetősebb" nagyvárosok önkormányzatai szerződéssel tovább működtethetik), és elkezdődött a közigazgatás reformja is. Ezekre a főbb irányokra a költségvetésben is többletforrásokat biztosítanak - tette hozzá.


Hamecz István közgazdász, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a megszülető költségvetést nem csak a következő három hónapban, hanem a következő 15 hónapban is számtalanszor módosítják majd a gazdaság lassulásának függvényében. "Ebben a költségvetésben jelenleg nincsenek tartalékok" - fogalmazott a közgazdász, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben nincsen olyan kormány, amely a recesszióra építene költségvetést. A recesszió kockázata azonban napról-napra nő - tette hozzá.


A kerekasztal beszélgetést moderáló Borókai Gábor főszerkesztő Chikán Attilát, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterét idézte, aki szerint "okos kormány nem vet ki különadót a bankokra, a hagyományos gazdaságpolitikát követő országok nem háborúznak a bankokkal, és nem állítják szembe a multinacionális cégeket a hazai kis-, és középvállalkozásokkal."


Nincsen olyan kormány, amelyik jókedvében vetne ki adókat - reagált Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy egy politikusnak egy adott döntéshez pénzügyi, költségvetési, politikai, közgazdasági, társadalompolitikai kérdéseket egyaránt mérlegelnie kell. Ezeknek a szempontoknak az eredője arra mutatott, hogy nem lehet a lakosság terheit közvetlenül növelő adót kivetni - mondta. Kiemelte, hogy a költségvetést az ötéves adócsökkentési program 2006-os bevezetése óta "rendkívüli állapot" jellemzi, amely azóta nem talál vissza az addig ismert stabil állapotába.


Hamecz István ezt azzal egészítette ki, hogy a választási évekre jellemző költségvetés miatt - és a 2010-es ilyen volt - van helye a rendkívüli intézkedéseknek. Úgy vélte, hogy Chikán Attila kijelentése azt fejezi ki, hogy a közgazdasági racionalitás nem egyezik a politikai racionalitással.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite