2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: Az ország 2014-ben erősebb lesz, mint 2010-ben volt

Navracsics: Az ország 2014-ben erősebb lesz, mint 2010-ben volt


Gazdasági, intézményi és bizalmi válsággal találta szembe magát a 2010-ben hatalomra került kormány Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint, de - mondta - a kabinetnek mindháromra volt válasza, amelynek köszönhetően az ország 2014-ben gazdaságilag erősebb lesz, mint 2010-ben volt.

Navracsics Tibor01

Navracsics Tibor


A közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön, az Orbán Viktor vezette kormány első két évéről szóló országgyűlési vitanapon tartott vitaindítójában kijelentette azt is, hogy az ország közelebb került a kitűzött célokhoz. A megtett feladatok közül a fideszes politikus kiemelte a költségvetés stabilitásának megteremtését, az új alaptörvény megalkotását és azt, hogy a kabinet, amikor csak teheti, az ország polgáraihoz fordul.


Navracsics Tibor szerint 2010 tavaszától, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség soha nem látott győzelmet aratva kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban, semmi nem mehetett úgy tovább, ahogy addig, részben a gazdasági világválság miatt, részben azért, mert a politika már 2006-tól sem tudott segíteni a magyar gazdaságon. "Magyarországon már két évvel korábban elkezdődött a gazdasági válság, mint más országoknak" - közölte, kijelentve: az ország költségvetési hiányból rekordot döntött.


Elhúzódó belpolitikai bizalmi válság is sújtotta az országot ekkor - tette hozzá, és emlékeztetett az őszödi beszédre, de szerinte intézményi válság is kialakult. A hármas válság felőrölte a tartalékokat - mondta, hozzátéve: azért kért az akkori ellenzék nagy mandátumot a választóktól, hogy minél nagyobb változást érhessen el.


Az új kormány tevékenységei közül elsőként a gazdasági válság kezelésére tért ki Navracsics Tibor. "Megteremtettük a költségvetési stabilitást" - közölte a hiány 3 százalék alá szorításáról, hangsúlyozva: mindez nemcsak hitelt ad az országnak, de erre alapozva a szociális megújulás is megkezdhető. Mint mondta: 3,9 százalékkal csökkent a gyermekes családok adóterhelése, és a kormány 385 milliárd forintot hagyott a lakosságnál az arányos személyi jövedelemadó bevezetésével.

ezo_banner

HIRDETÉS


A külföldi tőke honorálja a reformokat - jelentette ki, utalva arra: növekszik a hazánkba érkező működő tőke nagysága. A válságkezelés érdekében tett lépések között említette még a GDP-arányos államadósság mértékének csökkentését, de hozzátette azt is: bár a csökkentés terén Európa élbolyába tartozunk, még mindig az egyik legeladósodottabb tagállam Magyarország. Egy nemzetközi versenyképességi rangsor eredményit ismertetve közölte: a visegrádi országok közül a legnagyobb javulást Magyarország érte el.


A miniszterelnök-helyettes a bizalmi válság felszámolása érdekében tett lépésként említette, hogy a kormány, amikor csak teheti, az emberekhez fordult, kikérve véleményüket. Az intézményi válságra adott válaszként beszélt az új alaptörvényről, amelyre épülve sarkalatos törvények sora született meg. Ezek az ezredforduló kihívásaira válaszolva kirajzolják a magyar közélet kontúrjait - mondta. Az új kormányzati szerkezethez új területi egységek is tartoznak - közölte, majd beszélt a többi közt az új kormányhivatalok felállításáról.


Navracsics Tibor az európai uniós elnökségi feladatokról szólva - amelyeket szerinte teljesen előkészítetlenül vettek át a korábbi kormánytól - azt mondta: a nehézségek ellenére a kormány rendkívül sikeres elnökséget bonyolított le. A miniszterelnök-helyettes javuló foglalkoztatási adatokat is ismertetett beszédében. "Nem állítom azt, hogy a kormány tökéletes munkát végzett. Sok hibát vétettünk, mert nagyon sok munkát akartunk elvégezni" - jelentette ki, utalva, azt róják fel a kormánynak, hogy a döntésekről nem egyeztet és gyorsan cselekszik. Ezzel kapcsolatban azt mondta: "rendkívüli állapotban éltünk 2010 és 2012 között".


Úgy vélte, a kitűzött célokhoz közelebb került az ország. Szerinte 2014-ben az ország gazdaságilag erősebb lesz, mint 2010-ben volt, partnere lehet a nagy nyugat-európai gazdaságoknak. Fontosnak nevezte azokat a kormányzati lépéseket is, amelyek egy munka alapú gazdaság megteremtését célozzák. A tíz éven belül létrehozandó 1 millió új munkahelyről szólva pedig kijelentette: ha ezt nem sikerül elérni, az ország lemarad az európai gazdasági növekedéstől.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite