2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: legyen a köztársaság mindenkié!

Navracsics: legyen a köztársaság mindenkié!


Navracsics Tibor01A politikai közösség minden tagja, így a romák számára is meg kell nyitni az utat Magyarországon az érvényesülés előtt - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Budapesten, az V. Európai Roma Platform tanácskozáson.


A miniszter elmondta: Magyarország csak akkor lehet erős, gazdag, ha összetartó a társadalom, ezt pedig csak akkor tudjuk létrehozni, ha abban mindenki sorstársának érzi a másikat.


Balog: a befogadó Magyarország képét szeretnénk erősíteni


A kormány, a civil szervezetek, az egyházak a befogadó Magyarország képét szeretnék erősíteni - jelentette ki az eseményen Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. "Az a Magyarország-kép, amelyet mi szeretnénk erősíteni, a befogadás, az együttműködés, a kultúrák együttélésének ezeréves tradíciója" - mondta a politikus.


Ombudsman: fogjanak össze a romák!


A nemzetközi roma nap alkalmából Kállai Ernő közleményében összefogásra buzdította a romákat. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek alapján úgy tűnik, a kiszolgáltatottságból egyetlen kiút van: a romáknak maguknak kell összefogniuk, és minden jogszerű eszközt igénybe véve világosan kiállni érdekeik, egyenlő méltóságuk védelmében.


"Jó esetben, ebben a törekvésben segíti a roma közösséget az állam és többségi társadalom minden felelős tagja, hiszen a kiszolgáltatottság megszüntetése, a valódi, egyenrangú integráció megteremtése közös, racionális érdekünk."


Szükség van nemzeti romastratégiákra is


Kemény küzdelem eredménye a most elkészült romastratégia, és bár sokan megkísérlik majd "felhígítani", ezt nem szabad hagyni - mondta a tanácskozáson Viviane Reding uniós biztos. A bizottság alelnöke kijelentette: a tagállamoknak és az uniónak egyesíteniük kell erőiket, hogy felléphessenek a romák diszkriminációja ellen.


Az alelnökkel összhangban nyilatkozott Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos is. Mint mondta: az eredmények nyilvánvalóan nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, de minél előbb el kell kezdeni a munkát. Ezért a bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy az év végéig dolgozzák ki nemzeti romastratégiáikat, ami fontos, de csak az első lépés a romák integrációjáért - tette hozzá.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite