2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: Magyarország legyen még inkább nyitott a fiatalokra!

Navracsics: Magyarország legyen még inkább nyitott a fiatalokra!


Navracsics Tibor a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) megalakulását előkészítő keddi tanácskozáson célként azt jelölte meg, hogy Magyarország legyen még inkább nyitott a fiatalok iránt.

Navracsics

Navracsics Tibor


A miniszterelnök-helyettes, a közigazgatási tárca vezetője a budapesti rendezvényen azt mondta, reményeik szerint a korszakot meghatározó és új fejezetet nyitó kísérletet tesznek arra, hogy megnyissák a magyar politikát a fiatalok felé, illetve a fiatalok érdeklődését a magyar politika iránt. Kiemelte: a NIT-nek a megalakulása után azt a küldetést kell beteljesítenie, hogy találkozási pont legyen, ahol a politikusok és a fiatalok el tudják mondani elképzelésüket, jövőképüket. "Csak így alakulhat ki a jövő Magyarországa" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: "a jövő Magyarországa az önök Magyarországa lesz".


Hangsúlyozta: nem egyszeri találkozóról van szó, egy folyamat indul el. Egyrészt létre kell hozni a NIT-et, másrészt el kell indítani a folyamatos párbeszédet, amely nem a sértődésen, hanem kölcsönös bizalmon alapul. Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy Magyarország a jövőben még inkább nyitott legyen a fiatalok iránt, még inkább érzékelni és értékelni tudja a fiatalok hozzájárulását. Megjegyezte: olyan Magyarországot szeretnének, amely visszavárja fiataljait, miután azok külföldön gyarapították tudásukat.


"Nekünk egy nyitott, európai, minőségi és kreatív Magyarországra van szükségünk" - mondta, hozzátéve: ezt csak a fiatalokkal együtt tudják megvalósítani. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára arról beszélt: a "magyar ifjúsági szakmának" erősödnie kell, ma hátrányt okoz, hogy nem működik a NIT, és fontos lenne, hogy az hozzá tudjon járulni az ifjúsági fejlesztésekhez.


Kitért arra, hogy többen próbálták ezt a szerepet betölteni, de legitimációs problémák miatt ez nem valósulhatott meg. Hozzátette: a nemzeti együttműködés rendszerét csak úgy lehet felépíteni, ha mindenkinek a véleményére kíváncsiak, és egy erős nemzeti közösségnek szüksége van a generációk közötti összefogásra.

ezo_banner

HIRDETÉS


A kiosztott írásos összegzés szerint a kormány azért szorgalmazza a NIT megalakulását, mert ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy - az uniós tagállamok közül utolsóként - Magyarország is csatlakozzon a jelenleg több mint száz európai ifjúsági szervezetet tömörítő Európai Ifjúsági Fórumhoz, ezáltal a fiatalok képviselete itthon erősebbé váljon, a nemzetközi színtereken megjelenjen.
Az ifjúsági tanács megalakulását előkészítő konferencián a keddi nap folyamán aláírják a NIT létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot. A tanácshoz való csatlakozási szándékát eddig több mint 80 ifjúsági tömörülés jelezte.


A NIT hivatalosan ősszel jön létre, a szándéknyilatkozatot aláíróknak addigra létre kell hozniuk a struktúráját, a delegációs rendjét a szervezetnek, amely működésével az ifjúsági érdeknyilvánítást európai szintre emeli, hazai szervezetek között elősegíti a kommunikációt és az együttműködést. A NIT a tervek szerint létrejötte után azonnal jelzi csatlakozási szándékát az Európai Ifjúsági Fórumhoz, és megkezdi együttműködését a nemzetközi szervezettel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-06-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite