2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: az igazságszolgáltatás hatékonysága a demokrácia alapkérdése

Navracsics: az igazságszolgáltatás hatékonysága a demokrácia alapkérdése

A demokrácia alapkérdésének nevezte az igazságszolgáltatás hatékonyságát Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Pécsen.

Navracsics Tibor01

"A magyar igazságszolgáltatásnak politikától mentesnek, függetlennek és hatékonynak is kell lennie. A hatékonysága nem elsősorban szakmai kérdés, hanem a demokrácia alapkérdése" - hangsúlyozta a tárcavezető a 23. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium megnyitóján mondott beszédében.

Rámutatott arra: a mai igazságügyi reformnak éppen ezért a legfontosabb feladata megteremteni a jogszabályi, a személyi és az anyagi kereteket ahhoz, hogy a politikamentes és független igazságszolgáltatás az eddigieknél sokkal hatékonyabban szolgálja a jogkereső polgárok ügyét.

"Ha egy polgár nem reménykedhet abban, hogy a hivatalos állami intézményrendszeren belül, a megfelelő fórumokhoz fordulva ésszerű határon belül orvosolják sérelmeit, nem fog bízni az állami intézményrendszerben, és alternatív megoldásokat keres. Már nem az államhoz, hanem erőszakcsoportokhoz fordul, hogy érvényt szerezzen jogainak" - közölte Navracsics Tibor.

A miniszter szavai szerint ha ez tömegesen történik, a jogkerülő magatartás általánossá válik, megrendül a bizalom az állami intézményekben, és ez a demokrácia iránti bizalom megrendüléséhez, továbbá ahhoz vezet, hogy "mindannyian súlyos bizalmi, politikai válságban találjuk magunkat".

A politikus a közjegyzőkről szólva sikeres lépésnek nevezte, hogy hatáskörükbe adták a fizetési meghagyások kiadását. Úgy véli, ha a közjegyzők hatékonyan és eredményesen dolgoznak, nő a bizalom irántuk, s ez erősítheti az igazságszolgáltatásba vetett hitet is.

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke arról szólt, hogy tavaly a közjegyzők is hozzájárultak Magyarország gazdaságának működőképességéhez, az érdekérvényesítési eljárások gyorsításához, a körbetartozások számának csökkentéséhez.

Utalt rá: a közjegyzők 2010-ben 600 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki úgy, hogy ügyhátralék nem keletkezett. "Ez számunkra büszkeség, Magyarország számára nyereség" - fogalmazott.

A 23. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium két napján mintegy négyszáz közjegyző vitatja meg a szakmájukat érintő legfontosabb kérdéseket. A résztvevők többsége magyar, de érkeztek szakemberek Németországból, Franciaországból, Belgiumból, Szlovákiából és Romániából is.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite