2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait

Navracsics: kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait


Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány - jelentette be Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.

erzsebetprogram


A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az Erzsébet-program célja kezdettől fogva az volt, hogy a szolgáltatókhoz beérkező profit azokhoz jusson el, akiknek a hétköznapi életben talán kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra, nyaralásra. Az Erzsébet-program alapvető jellemzője a szociális felelősségvállalás, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőségéhez a különböző táborokban, köztük 100 ezer olyan gyermek, akik egyébként talán nem jutottak volna el nyaralni - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy a jövő évi kiírások már megtekinthetők a Erzsébet-program honlapján, pályázni január 2-től lehet.


Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a családi adókedvezménnyel korrigált, arányos egykulcsos adórendszer után a második legnagyobb horderejű, adórendszert érintő intézkedés az utóbbi években a cafeteria rendszer átalakítása volt, amely jó az embereknek, a vállalkozásoknak - mert megerősíti a vendéglátást, a turizmust - és jó az államnak is. Idén október végére már 22 360 munkáltató 886 ezer dolgozója használt SZÉP-kártyát, amelynek köszönhetően a bevezetés óta több mint 100 milliárd forint áramlott a gazdaságba - hangsúlyozta az államtitkár. Közölte: 2013 első tíz hónapjában 57,1 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le SZÉP-kártyával és csaknem 51 ezer vendéglátóhellyel volt szerződés.


Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy 2013 első kilenc hónapjában a belföldiektől származó szállásdíj-bevételek mintegy negyede a SZÉP-kártyának köszönhető: a kereskedelmi szálláshelyek 51,8 milliárd forint belföldi szállásdíj bevételből 12,9 milliárd forint származott SZÉP-kártya költésből. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a költések jelentős része vidéki, kis- és közepes vállalkozások által működtetett szálláshelyeken történt, ami jelentős hozzáadott érték. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy vélte, a piaci szereplőkkel közösen sikeresen alakult át a cafeteria rendszer, amely európai minta is lehetne arra, hogyan lehet piaci alapon szociális szempontokat is figyelembe véve egy ilyen rendszert működtetni.


Guller Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: két év után több mint kétmilliónyian használják az Erzsébet-utalványt, amelyet több mint 55 ezer elfogadóhelyen lehet beváltani. 2012-ben körülbelül 86, az idén pedig 120 milliárd forintos forgalom bonyolódott le az utalványokkal - fűzte hozzá. A miniszteri biztos is kiemelte, hogy 250 ezren vettek részt eddig az Erzsébet-programban, amely azonban nemcsak a számokról szól. 2014-ben "Mosolyra váltottuk" jelszóval indul az Erzsébet-program - hangsúlyozta. A most kiírt 62 pályázat kétszerese az első évben meghirdetettnek; 50 tematikus tábor, 6 általános pályázat is lesz, és újdonságként fürdőjegy pályázat is indul, amely nyugdíjasoknak szól majd - ismertette Guller Zoltán. A miniszteri biztos úgy vélte, hogy a 2014-ben harmadik évébe lépett Erzsébet-program az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségvállalásának érvényesítésére.


Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója ismertette a "Bérek, juttatások, motiváció" címmel elkészített országos felmérés eredményeit. Elmondta, hogy a DEVISE és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. közös felmérését 1206 cég válaszaiból készítették el, 53 százalékuk magyar vállalkozás. Az előző évekhez képest pozitív változás, hogy a résztvevő cégek 62,2 százaléka azt mondta, átlagos évet zárnak, valamint, hogy az idén a válaszadók kisebb része - mindössze 0,7 százaléka - nyilatkozta, hogy bércsökkentést tervez 2014-ben. A cégek 29,8 százaléka még nem tudja, emel-e bért 2014-ben, 29,4 százalék nem tervez változást, míg 15,4 százalék azt mondta, egységesen, a teljes szervezetnél lesz béremelés. Lesz béremelés, de munkaköri szintenként eltérő mértékben - így a válaszadók 11,1 százalék nyilatkozott, míg a cégek 9,6 százaléka a teljesítmény arányában emel bért - ismertette Dara Péter.


Kitért arra is, hogy a bérfejlesztéssel kalkulálók átlagosan 5,3 százalékkal emelnek egységesen az egész szervezetben. A béren kívüli juttatást adók 35 százaléka Erzsébet-utalványt ad munkavállalóinak havi 8000 forint értékben, a második legnépszerűbb, az utóbbi évekhez hasonlóan, a SZÉP-kártya. Kocsmár Kornél, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta: 2013-ban a társaság 120 milliárd forintos forgalmat realizált, szemben a tavalyi 83 milliárd forinttal. Az ügyfélkör több mint 200 ezer új munkavállalóval bővült, így összesen már több mint 2 millióan használják az Erzsébet-utalványt. A vezérigazgató kifejtette: 2013-ban 70 százalékkal, 55 ezerre növelték a beváltóhelyek számát és új, országos láncokat is bevontak.


A vezérigazgató szólt arról is, hogy 2014-ben a társaság a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatásainak kibővítését tervezi és megjelenik mobil alkalmazásuk is.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-12-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite