2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonNavracsics: Megreformálja a Fidesz a Költségvetési Tanácsot

Navracsics: Megreformálja a Fidesz a Költségvetési Tanácsot


NavracsicsNavracsics Tibor szerint elképzelhető, hogy visszatérnek ahhoz a korábbi Fidesz-javaslathoz, amely szerint a Költségvetési Tanács háromtagú: az ÁSZ elnöke, a jegybankelnök, továbbá egy az államfő által jelölt harmadik személy alkotja, és nincs hivatala.


A közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, attól még, hogy a költségvetése csökken, a Költségvetési Tanács ugyanúgy tud működni; nem akarják a Költségvetési Tanácsot megszűntetni, ebben sosem gondolkoztak.


Emlékeztetett: pártja 2006-ban azt javasolta, hogy a tanács három emberből álljon. Amikor végül elfogadták a törvényt, a Fidesz vitatta, hogy kell hivatal a Költségvetési Tanácsnak - hívta fel a figyelmet.
Navracsics Tibor szerint ha visszatérnének ehhez a javaslathoz, az nem jelentené, hogy gyengülne a Költségvetési Tanács, mert lehetne a mainál erősebb jogosítványa is a testületnek.


Felidézte, hogy a Fidesz korábbi koncepciója szerint a háromtagú testület halasztó hatályú vétóval is rendelkezett volna, azaz a költségvetés tervezetét akár meg is vétózhatta volna. Szólt arról is, hogy ez a működés olcsóbb a jelenleginél.
Varga József fideszes képviselő a költségvetéshez benyújtott módosító indítványában azt javasolta, hogy a tanács jövő évre előirányzott, az ideihez képest már alacsonyabbra tervezett 835 millió forintos büdzséjéből 825 millió forint a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz kerüljön.


Az indítványt az alkotmányügyi bizottságban hétfőn nem támogatta a kormány. Varga József jelezte, fenntartja azt, Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője pedig az MTI-nek kijelentette: ha Varga József fenntartja a módosító indítványt, akkor azt a képviselőcsoport támogatni fogja.

A kormány szerdán tárgyalja a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat.
Mintegy két hete - azt követően, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetben megjelent interjújában kérdésesnek nevezte, szükség van-e a válság elmúlta után a Költségvetési Tanácsra - a kormányszóvivő az MTI érdeklődésére azt mondta: a kormánynál nincs napirenden a Költségvetési Tanácsot érintő változtatás.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite