2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
TechnikaNegyedik generációs mobilszolgáltatást vezet be a Magyar Telekom

Negyedik generációs mobilszolgáltatást vezet be a Magyar Telekom


Új mobiltechnológiát vezet be a piacra a Magyar Telekom, a társaság megkezdte a negyedik generációs (4G/LTE) hálózati ügyféltesztet, majd januártól kereskedelmi szolgáltatásként is bevezeti a szupergyors mobilinternetet.

mobil


Christopher Mattheisen, a cég elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: 80 állomáson kezdték meg az éles tesztüzemet. Hozzátette, a tavaly áprilisban valós körülmények között lebonyolított LTE teszt után most a szolgáltatóval együtt és egy időben tesztelheti több száz lakossági és a vállalati ügyfél. A Magyar Telekom májusban közölte, hogy szupergyors mobilinternet-hálózatot épít. A fejlesztés összegét üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a társaság, csak azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre. A társaság tavaly több mint 90 milliárd forintot költött beruházásokra, míg az idén ennél 5 százalékkal kevesebbet.


A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország majd nem 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség. Az új generációs technológia kiépítésében a Magyar Telekom két stratégiai partnere, a Cisco és az Ericsson. Az elnök-vezérigazgató kifejtette, a teszt azért is fontos, mert ennek tapasztalatai alapján tökéletesítik a technológiát.
A 4G/LTE szolgáltatás az 1.800-as frekvencián megy, de a lefedettség növelésére szükség lehet majd arra a 900-as frekvenciára is, amelynek most folyik a pályáztatása.


A hálózatmodernizációs projekt 5,2 millió ügyfelet érint, így az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen 380 helyen már elérhető a másodpercenként 21 megabit névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás, de ezt még nem negyedik generációs megoldásként nyújtja a társaság. A tervek szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, míg a későbbiekben a fogyasztói igények határozzák meg a bővítés ütemét.


A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok használata a mobilhálózaton keresztül még könnyebbé válik. A nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül fut egyszerre az eszközökön.


A 4G/LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben - nagyobb adatátviteli sebességgel - jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas. Az új hálózathoz használt berendezések mind az energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite