2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágNégy magyart emberrablási kísérlettel vádolnak Los Angelesben

Négy magyart emberrablási kísérlettel vádolnak Los Angelesben


bilincsbenLetartóztattak négy magyar férfit - hármat az Egyesült Államokban és egyet Ausztriában -, akiket azzal vádol az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy bűnszövetkezetben egy helyi üzletember elrablására, gyilkossággal való megfenyegetésére és 5 millió dollár kizsarolására készültek - adta hírül a Fox News Los Angeles-i stúdiójának weboldala.


A 70 éves, ausztriai K. István, a 64 éves, Arizonában elfogott K. László, valamint a Magyarországról érkezett 35 éves B. Attila és 36 éves S. Zsolt Los Angelesben ékszerboltokkal és marihuána-gyógyszertárral rendelkező Vadim Shapiro elrablására szövetkeztek (Kaliforniában engedélyezték a marihuána gyógyászati célú forgalmazását).
Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy az amerikai hatóságok a magyar külképviseletet november 4-én értesítették a banda letartóztatásáról. A diplomata szerint a négy letartóztatott közül kettő bizonyosan magyar állampolgár.

Az FBI szerint a bűncselekményt a Bécsben élő K. István tervelte ki, aki Shapiro elrablásához maga is illegálisan be akart jutni az Egyesült Államokba. Az osztrák rendőrség a férfit október 30-án vette őrizetbe. Az amerikai hatóságok vélhetően hamarosan kérik majd a kiadatását.

A banda azért bukott le, mert K. István Los Angelesben egy olyan személlyel vette fel a kapcsolatot, aki az FBI informátorának bizonyult. Az emberrablásba bevont budapesti B. Attila és S. Zsolt Amerikába érkezve ezzel az ügynökkel tartotta a kapcsolatot. Egyikőjük elmondta neki, hogy Shapirót az elrablása után arra akarták volna rákényszeríteni, hogy adja át páncélszekrénye kulcsait, amelyben 5 millió dollár értékű ékszert és készpénzt sejtettek. A bűnözők az életveszélyes fenyegetések mellett attól sem rettentek volna vissza, hogy levágják az üzletember ujjait, és kilátásba helyezzék a családja bántalmazását. B. Attilát és S. Zsoltot október 26-án vették őrizetbe.

Az értelmi szerző K. István egyébként az FBI szerint kész lett volna végezni Shapiróval, ha az nem lett volna hajlandó átadni az értékeit. A bűncselekményekhez szükséges fegyvereket K. László szerezte be Arizonában. Őt október 28-án vették őrizetbe Lake Havasuban. A főkonzul a távirati irodának elmondta, hogy K. Istvánt és K. Lászlót régóta ismerik az amerikai bűnüldöző szervek, mert fegyveres rablás miatt már 1973-ban szabadságvesztésre ítélték őket az Egyesült Államokban, majd a 80-as éveken mindkettőjüket kiutasították az országból. K. Lászlót 2005-ben ismételten kiutasították, s mostani, arizonai őrizetbe vétele után tiltott fegyvertartással, erőszakkal való fenyegetéssel és illegális amerikai tartózkodással vádolják.

Bokor Balázs szerint a három, Los Angelesben fogva tartott vádlottnak már van ügyvédje, akivel B. Attila és S. Zsolt családja felvette a kapcsolatot. Elítéltetése esetén K. László 60 évig terjedő szabadságvesztést kaphat, a többiekre kiszabható börtönbüntetés maximuma 20 év.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite