2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNégy mennyiségi és egy minőségi vadászrekord Nógrádban

Négy mennyiségi és egy minőségi vadászrekord Nógrádban


Rekordszámú vaddisznó és gímszarvas - utóbbiak között bika -, illetve őzbak került terítékre a 2011-12-es vadászidényben Nógrád megyében, elejtették a zárt területen ez idáig legnagyobb gímszarvasbikát is .

vaddisznó

Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati és Halászati Osztályának vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy szabad területen 8008 vaddisznó elejtése, illetve pusztulása bizonyosodott be - ez a szám ugyanis tartalmazza nemcsak a kilövéseket, hanem az ismertté vált elhullásokat is. Zárt területeken, vaddisznós kertekben további 458 állat került puskavégre.

Ugyancsak rekordmennyiségű gímszarvast, 1937 példány ejtettek el. Közülük 563 bika volt, ami szintén több, mint korábban bármikor.

Az osztályvezető elmondta, hogy az előző idényben összesen 1938 őzet lőttek, amiből 738 bak volt, ez szintén új mennyiségi rekord. A legerősebb nógrádi őzbakagancs súlya 456 gramm volt, a trófeabírálaton 133,38 ponttal jutalmazták, és a Nyugat-Cserhát Vadásztársaság területén került terítékre.

Nógrád legnagyobb gímszarvasbikáját zárt területen, a Bárnavad Kft. vadaskertjében ejtették el. Agancsának súlya 14,75 kilogramm, a trófeabírálaton 242,29 pontot kapott: mindkettő ez idáig a legtöbb a megyében.

A szabad területen elejtett legnagyobb gímbika trófeájának súlya 10,54 kiló volt, és 219,33 pontra értékelték. Az 553010 számú Földtulajdonosi Vadászati Közösség területén, Ipolyszög közelében kilőtt vad a Nyugat-Cserhát és a Gödöllői-dombság közös, Szendehely-katalinpusztai trófeaszemléjén a résztvevők szavazatai alapján megkapta az év bikája címet is.

Bakó Csaba tájékoztatása szerint 148 dámszarvas és 251 muflon is terítékre került a megyében. A legerősebb dámbika trófeájának súlya 4,45 kiló, a Sámsonházi Földtulajdonosi Közösség területén ejtették el. A legnagyobb muflonkos csigájának átlagos hossza 91 centiméter, a Szorospataki Bányász Vadásztársaság területén lőtték.

Több nagy trófeájú vadkant is elejtettek a megyében, az elmúlt idény rekordja az Őrhegy Természetvédelmi és Sportvadász Társaság területén született: a nagyagyarak átlagos hossza 22,30 centiméter, a trófea a bírálaton 133,20 pontot kapott. Még két 130 pont feletti kant ejtettek el, de azokat zárt területen.

Különösen szembetűnő a megyében a vaddisznóállomány gyarapodása: az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint az 1960-as években egy-kétszáz példányt lőttek évente, az ezret is csak 1981-ben haladta meg a teríték, amely azóta is folyamatosan növekszik.

Nógrád erdősültsége több mint 40 százalékos, kétszerese az országos átlagnak, ami kedvező a nagyvadgazdálkodás szempontjából. A megyében működő 52 vadászatra jogosult társaság csaknem 221 ezer hektárnyi területen gazdálkodik.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite