2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNégy premierrel készül az évadra az önállóvá váló salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Négy premierrel készül az évadra az önállóvá váló salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház


Négy premierrel, három vígjátékkal és egy drámával készül a 2018/2019-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amely szeptembertől önálló jogi személlyé válik - hangzott el a társulat évadnyitó ülésén.

jamk_st


Simon Lajos színházigazgató kiemelte, hogy a nógrádi megyeszékhelyen 2012-től létező színház szeptembertől önállóan működik, hogy kiemelt előadóművészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson. A teátrumot fenntartó Salgótarján közgyűlése ennek érdekében átszervezte a közművelődési nonprofit kft., amelyből kikerült a színház.


A társulat 2016-ban kérte először a minősítést és a szakmai szempontoknak meg is felelt, az egyetlen kifogás az volt, hogy nem önállóan gazdálkodik. A kérelmet újra beadták és bíznak benne, hogy az őszi döntés után 2019-től jobb helyzetbe kerül a színház - jegyezte meg Simon Lajos.


Susán Ferenc rendező, produkciós vezető elmondta: szeptember végén Vácon, majd október elsején Salgótarjánban mutatják be az első premiert, Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát, a darabban Fenyő Iván alakítja Jánost.


Január 22-én, a magyar kultúra napján viszik színre a Lovagias ügyet, Hunyady Sándor vígjátékát Koltai Róberttel és Vándor Évával a főszerepekben. Márciusban a színházi világnapon mutatják be az Erdőt, Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját.


A nagyszínpadi mellett kamaraelőadásokkal is várják a közönséget a Zenthe Szalon Felolvasó Színházában. Ott tűzik műsorra Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Szmodis Jenő Ultimátum és Marschalkó Zsolt Homokvihar című darabjait.


Orosz Dániel értékesítési vezető arról számolt be az évadnyitón, hogy míg az első, 2012/13-as évadban 33 saját produkciója volt a színháznak, a 2016/17-es évadban már 103, a legutóbbiban pedig 130. A 2017/18-as évadban csaknem 170 saját és befogadott előadást mutattak be, most, az első önálló évben megcélozzák a kétszázat.


Egyetlen megye van, Baranya, ahol a Zenthe Színház nem járt még az elmúlt hat évadában. Mint mondta, Szécsényben bérletes, a megye többi városában pedig szólóelőadásokat tart majd a társulat. Fellépnek az új szezonban egyebek mellett Keszthelyen, Mátészalkán, Kisvárdán, Pakson, Szekszárdon, Budapesten, Kalocsán, Esztergomban vagy Sümegen, a határon túl pedig a szlovákiai Nagymegyeren, Gútán, Dunaszerdahelyen, a szlovéniai Lendván és tervezik a bemutatkozást a Vajdaságban Zentán, valamint az erdélyi Szatmárnémetiben is.

 

Forrás: MTI

 

2018-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite