2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonNegyven fős "Éhségmenet" indult el Nyíregyházáról

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Negyven fős "Éhségmenet" indult el Nyíregyházáról


Az "Éhségmenet" tiltakozó akció keretében negyven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstráló indult útnak Nyíregyházáról Budapestre szombaton, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a szerinte egyre nagyobb arányú elszegényedésre.

ehsegmenet2013_1


A nyíregyházi városháza előtti téren gyülekező, Munkát, Kenyeret! feliratú transzparenseket és zászlókat kezükben tartó tiltakozókhoz hatvan, velük szolidaritást vállaló ember is csatlakozott, aki tapssal búcsúztatta a zuhogó esőben 260 kilométeres útra indulókat. Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta az induláskor, hogy február 11-én, a parlament tavaszi ülésszakának első napján "11 megye tiltakozói olyan hangerővel követelnek majd munkát és kenyeret az Országgyűlés épülete előtt, amelybe beleremegnek az ülésterem ablakai".


Halmi József, Győrtelek MSZP-s polgármestere azt hangoztatta, hogy a "legnehezebb helyzetben lévő Szabolcs megye üzenetét viszik az éhségmenet tagjai a fővárosba, lépéseket követelve nehéz sorsuk megváltoztatásáért". Tukacs István, az MSZP térségi országgyűlési képviselője az MTI-nek a helyszínen elmondta: a megye közel 580 ezer lakosának egyharmada ma már úgynevezett "mélyszegénységben" él. A lakosság fele pedig közelít a létminimum alatt élők táborához - tette hozzá. Kitért arra, hogy a szabolcsi foglalkoztatási mutatók a legrosszabbak közé tartoznak, a legutóbbi három évben ötven és hatvanezer között állandósult a nyilvántartott munkanélküliek száma.

ehsegmenet2013


A szabolcsi "éhségmenet" tagjai - mint az egy transzparensen olvasható - Sonkád, Győrtelek, Nyírbátor, Ököritófölpös, Levelek, Demecser, Nyírmeggyes, Szamossályi és Nyíregyháza közmunkából élő lakói. Az egyikük, a nyíregyházi Farkas Mihály elmondta: több, mint tíz éve nem talál munkát, hat hónapig volt közfoglalkoztatott, havi 47 ezer forintért, most pedig 22 800 forintot kap. "Ebből kellene megélnünk a feleségemmel, enni, rezsit fizetni, ruházkodni, ami lehetetlen" - fogalmazott.


A tiltakozók petíciót adtak át a nyíregyházi munkaügyi kirendeltségen, amelyben magasabb közmunkabért, a gazdagokat jobban terhelő adókat, a Munka törvénykönyve és a szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát, megváltoztatását követelték.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Balázs Attila

2013-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite