2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNéhány óra lesz a banki utalások ideje

Néhány óra lesz a banki utalások ideje


bank01Szakértők szerint így nagyobb lehet a pénz hatása a gazdaságra, hiszen az gyorsabban áramlik a piac szereplői között. Csökkenhetnek a körbetartozások is - adta hírül a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsora.


Jövőre rövidebb lesz a banki átutalások ideje, a jelenlegi egy napról néhány órára csökken majd a tranzakció időtartama. Bartha Lajos a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi igazgatója a változtatásról szólva a Vasárnapi újságban elmondta, igazából a pénz áramlása ma sem lassú az országban, de Európa 19 országában néhány óra a banki átutalások ideje, és ehhez alkalmazkodni kell.


Ez jót tehet a gazdaságnak, hiszen naponta ugyanaz az összeg többször fordulhat meg, de jól járhatnak az ügyfelek is, hiszen gyorsabban juthatnak pénzükhöz, igaz a banki átutalás nem lesz olcsóbb A változás növeli az átláthatóságot, hiszen ezután nem lehet azt mondani, hogy az egyik fél elutalta a pénzt, csak azt a másik nem kapta meg. Némileg csökkenthetők a körbetartozások is, főleg a többszintű alvállalkozói rendszerben, de magán a gondolkodásmódon nem fog változtatni az új rendszer. Ugyanez a helyzet az erőpozíciójukkal visszaélő nagyvállalatoknál, multicégeknél is, hiszen a szerződésekben rögzített hosszú fizetési határidők ezzel nem lesznek lényegesen rövidebbek.


Bartha Lajos azt várja, hogy az átállás miatt nem növekednek az ügyfelek költségei. Kovács Levente, a KDB Bank alelnöke is megerősítette, hogy sokkal jobban nyomon követhető, átlátható lesz a pénzek útja, és tényleg csökkenhetnek a körbetartozások. Kockázata annak van, hogy a csalással szerzett pénzek pillanatok alatt eltűnhetnek az országból. Ennek megakadályozására komoly biztonsági informatikai fejlesztéseket kellett a bankoknak elvégezniük.


Forrás: MR - Vasárnapi újság/MTI/HÍR PORT24

2011-02-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite