2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonNehezebb lesz csalni a táppénzzel

Nehezebb lesz csalni a táppénzzel - így változnak a szabályok


Elfogadta a parlament az egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátást kaphatnak. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.


orvos001


Az egészségügyi salátatörvényt - amelynek célja elsősorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása - 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. A jogszabály július elsején lép hatályba. A törvény indoklása szerint fontos, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét minimálisra csökkentsék, és így a táppénz a jellemzően betegség miatt keresőképtelenné vált embereknek nyújtson pénzbeli ellátást.


A törvény kimondja a biztosítási jogviszony megszűnését követő keresőképtelenség esetén járó, vagyis a passzív táppénzt eltörlését. Rendelkezik arról is, hogy a táppénzen lévőket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni, ha az érintett az ellátást a keresőképtelenségét okozó betegsége miatt veszi igénybe. Ennek célja, hogy a táppénzen lévők minél előbb igénybe tudják venni az egészségügyi ellátásokat, és így hamarabb visszatérhessenek a munkába.


Szigorodnak a gyógyszergyártókra vonatkozó szabályok


Erre a jogalkotók szerint azért van szükség, hogy tartani lehessen a gyógyszertámogatás kiadási és bevételi oldalán a költségvetési törvényben meghatározott 300 milliárd forintos egyenleget. Az új szabályok szerint a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkednek a gyógyszergyártói befizetések, a gyártókra súlyos szabálytalanság esetén kiszabható bírság maximumát pedig drasztikusan, 25-ről 500 millió forintra emelik.

 

orvos002


A gyógyszergyáraknak júliustól 5 millió helyett 10 millió forintot kell fizetniük az orvoslátogatók után évente, de a kisebb, legfeljebb 12 orvoslátogatót foglalkoztató cégek esetében ez a tétel nem emelkedik. A jövőben teljes mértékben megszűnik a K+F kedvezmény, vagyis az már a 2011. évi fejlesztések után sem vehető igénybe. A tavalyi kutatás-fejlesztési kiadások után 50 százalékot visszaigényelhetnek az iparági különadójukból.


Rendezik az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait


Az indítvány szerint a heti munkaidő maximális időtartamába az egészségügyi ügyeletben töltött időt is be kell számítani. A törvény rendelkezik arról is, hogy két szolgálat között legalább 11 óra megszakítás nélküli pihenőidőt kell biztosítani. Ez a folyamatos szolgáltatást nyújtók esetében a felek megállapodása alapján 8 órára csökkenthető.


A kötelező kamarai tagsághoz kapcsolódó módosítás szerint április 1-je és június 30-a között az egészségügyben működő szakmai kamarákba való belépés illetékmentes. Akik mégis fizettek eljárási illetéket - és ezt igazolni tudják - az állami adóhatóságnál visszaigényelhetik a befizetett összeget.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
A képek illusztrációk.

 

 

2011-06-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite