2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonNémet megbízott: Orbánék túl messzire mentek néhány esetben

Német megbízott: Orbánék "túl messzire mentek" néhány esetben


Markus Löning, a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja szerint a magyar kormány komolyan veszi a törvényalkotást övező nemzetközi aggodalmakat, és nyitott a párbeszédre. A budapesti útja után nyilatkozó Löning szerint néhány új jogszabály esetben úgy tűnik, a kormány "túl messzire ment".

Markus Löning


Az emberi jogi megbízott, aki háromnapos magyarországi látogatása végén nyilatkozott az MTI-nek, üdvözölte a kormány konstruktív hozzáállását, és azt mondta, azok a kormánytagok, akikkel találkozott, elismerték, lehetséges, hogy hibákat követtek el a törvényalkotásban, ezért készek megvitatni az észrevételeket. Markus Löning szerint érthető azonban, ha sokan aggódnak, mert az elmúlt csaknem két évben már többször jelezték kételyeiket a kormánynak, és "a magyar politikusok azt mondták, igen, halljuk az aggodalmaitokat, de aztán semmi sem történt".


A kormány megalakulása óta sok olyan jogszabályt alkotott, amelyek valóban szükséges reformok voltak, de néhány esetben úgy tűnik, "túl messzire mentek", nem annak a felelősségnek a tudatában cselekedtek, amellyel a jelentős többségük alapján kellett volna - fogalmazott. Szerinte úgy látszik, a kormány azért tesz erőfeszítéseket, hogy akkor is megmaradjon a beleszólása az ügyekbe, ha már nem lesz hatalmon, és aggodalomra ad okot, hogy "nagyon hosszú mandátumokkal" nevezi ki jelöltjeit a fontos pozíciókba.


Úgy látta, komoly aggályok övezik az igazságszolgáltatás függetlenségét is, márpedig ez a demokrácia alapja, amelyet a kormánynak meg kell védenie. Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban nem lenne szabad kétségeknek felmerülniük - mutatott rá.


Markus Löning arra is kitért: a kormány kötelessége biztosítani azt is, hogy több különböző vélekedés jelenhessen meg a médiában, mert ettől válik élővé a demokrácia. "Aggódom amiatt, amit hallottam és láttam, hogy éppen a véleményeknek ezt a sokféleségét nem védik meg" - mondta. A politikus hangsúlyozta, "a magyarok közel állnak a németek szívéhez", a két nemzet ugyanazon európai család tagja, így "családon belül marad", amikor aggodalmaikat jelzik Magyarországnak. Hozzátette, sosem felejtik el, amit a magyarok tettek a németekért 1989-ben, de már azelőtt is szívükön viselték a sorsukat.


Azt mondta, amikor visszatér Németországba, tapasztalatait megosztja a német kormánnyal és a parlamenttel. Mindenképpen ki kell állni a demokrácia, a jogállamiság és a szólásszabadság európai értékei mellett, hiszen rengeteget küzdöttek ezekért - hangoztatta. Markus Löning kiemelte, azért fontos a budapesti útja, mert politikai hovatartozástól függetlenül a német pártok és a média élénken érdeklődik a magyarországi események iránt. Beszámolt arról, hogy nemrégiben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Olaszországban is tett hasonló látogatást.


Markus Löning hétfőn érkezett Magyarországra, hogy tájékozódjon a politikai és emberi jogi helyzetről. A politikus találkozott a külügyminiszterrel és a magyar kormány más képviselőivel, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagjaival és más parlamenti képviselőkkel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével és más egyházak képviselőivel, valamint a parlamenten kívüli ellenzék és a civil társadalom képviselőivel. A budapesti megbeszélések központi témája az utóbbi időszak magyar törvényalkotása volt. Markus Löning részt vett a Raoul Wallenberg-év keddi megnyitóján is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite