2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágNémetország hóban áll, Kárpátalján áradnak a folyók

Németország hóban áll, Kárpátalján áradnak a folyók


havazás02A szerdán kezdődött és főleg Németország középső és északi részét érintő erős havazás jelentős fennakadásokat okozott a közúti és a légi közlekedésben, a közúti balesetek egy halálos áldozatot is követeltek.


Németország csúszkál
A nyugati Saar-vidéktől Rajna-vidék-Pfalz és Hessen tartományon át egészen Szászországig húzódó hidegfront 12-20 centiméteres friss hótakaróval borította be a vidéket. Berlinben is 12 centiméter hó hullott, az előző heti "égi áldással" együtt már mintegy 20 centis hóréteg fedi a német fővárost. Csütörtökön 11 óra tájban újabb havazás kezdődött Berlinben, a meteorológia viszont másnapra plusz 4-8 fokos hőmérsékletet jósol, olvadással és latyakos utakkal.


A havas országutakon és autópályákon számos baleset történt. Kirburg közelében (Rajna-vidék-Pfalz tartomány) egy nő életét vesztette, amikor autója megcsúszott és lesodródott a síkos úttestről. A tartomány közútjain csütörtökön reggel kaotikus viszonyok alakultak ki, a lehullott nagy mennyiségű hó jelentősen akadályozta a forgalmat, szinte percenként történtek balesetek, koccanások. Nem volt jobb a helyzet a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliában sem: hajnali 4 és 7 óra között 800 baleset történt, tizenegy ember sérülését okozva.


A havazás éjjel négy órán át megbénította a frankfurti repülőtér forgalmát, a legnagyobb német légikikötőt teljesen le kellett zárni. Ennek következtében 250 járatot töröltek, 40 járatot pedig más repterekre irányítottak át. A zárlat miatt több száz utas rekedt a repülőtéren, többségüket közeli szállodákban helyezték el éjszakára, egy részük viszont a várótermekben aludt. Reggel óta ismét üzemel Frankfurt, viszont csak egy légifolyosóval.


A közeli Hahn repülőterét, ahová a fapados légitársaságok járatai érkeznek, illetve indulnak, már szerdán délután le kellett zárni az erős havazás miatt. A türingiai Erfurt repülőtere szerda dél óta zárva van a leszállópálya használhatatlansága miatt.
A télies időjárás kihatással volt Berlin repülőtereire is. Tegelen és Schönefelden a hatóságok azzal számolnak, hogy csütörtökön összesen mintegy 60 járatot kell törölni.


Áradó folyók Kárpátalján

Kárpátalja hét járásában okoznak gondot az utóbbi napok heves esőzései következtében megáradt folyók és patakok; a térségben több mint 200 porta és mezőgazdasági területek kerültek víz alá, az áradás árvízvédelmi létesítményeket és hidakat is megrongált.
Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának kárpátaljai főosztálya azt jelentette, hogy szerdán és csütörtökön a medrükből kilépett folyók és patakok a Nagyszőlősi, a Volóci, az Ökörmezői, a Huszti, a Técsői és az Ilosvai járásban összesen 230 portát és több mint 30 hektár mezőgazdasági művelés alatt álló területet öntöttek el, megrongáltak két közúti és egy függőhidat, több száz méteres szakaszon partvédelmi létesítményeket mostak el.

Irhóc (Vilhivci) községben a megáradt Tarac folyó a gát átszakításával fenyeget, ezért a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy 305 veszélyeztetett ház 1200 lakóját ideiglenes jelleggel biztonságos helyre költöztetik áll a főosztály csütörtöki közleményében, amely szerint a térségben négy település maradt áram nélkül, mert az áradás megrongálta az elektromos távvezetékeket.

A Nagyszőlősi járásban a megáradt Borzsa okoz gondot; Nagykomját (Veliki Komjati) településen 14 portát és 30 hektár mezőgazdasági területet öntött el a medréből kilépett folyó.
A huszti járási Szeklencén (Szokirnica) 130 háztáji gazdaság került víz alá, míg a volóci járási Alsóvereckén (Nizsnyi Vorota) nyolc, a munkácsi járási Kölcsényben (Kolcsino) 20 portát borít víz. A vízátfolyások miatt ideiglenesen lezárták a Munkács-Rogatin főút egy-egy szakaszát az Ilosvai és a Huszti járás területén.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának katasztrófavédelmi egységei mintegy 40 fővel és két tucatnyi géppel vesznek rész az árvízi védekezésben.


Franciaország megbénult
Párizsban és környékén több ezren töltötték a csütörtökre virradó éjszakát a repülőtereken, a gépkocsijukban az utak mentén vagy munkahelyükön ragadva az előző napi hatalmas havazást követően, ami teljesen lebénította a francia főváros életét.

A belvárosban néhány óra alatt 11, az elővárosokban pedig egyes helyeken 15 centiméternyi hó esett szerda délután, amire 1987 óta nem volt példa Párizsban. Annak ellenére, hogy az esti órákban elállt a havazás, a hatóságok szerint leghamarabb csütörtök délután állhat helyre az élet a fővárosban.

Brice Hortefeux belügyminiszter arra kérte az autósokat, hogy amennyiben lehetséges, ne induljanak útnak a rossz közlekedési viszonyok miatt: a hó ugyanis hajnalban megfagyott és korcsolyapályává változtatta a párizsi utakat. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a hatóságok nem szabnak ki büntetést azokra, akik a havazás miatt szabálytalanul hagyták az utak mentén a gépkocsijukat. A francia média csütörtökön kizárólag az előző napi havazás következményeivel foglalkozott. A tömegtájékoztatási eszközökben nyilatkozó autósok és a repülőtereken ragadt utasok felháborodottan beszélnek arról, hogy az illetékes hatóságok nem voltak képesek a helyzetet megfelelően kezelni Európa egyik legnagyobb fővárosában.
A francia meteorológiai szolgálat már szerda reggel a délután várható erős havazásra figyelmeztetett, az utakat mégsem kezdték el időben tisztítani, így ezrek várakoztak órákon át a végeláthatatlan dugókban. A körgyűrűn és a bevezető utakon szerda délután közel ötszáz kilométeren alakult ki összefüggő kocsisor.


A Párizs környéki települések önkormányzati vezetői maguk szervezték meg a szerencsétlenül járt autósok ellátását: több száz embert kellett a gépkocsikból kimenteni, több mint kétezren a tornatermekben kialakított átmeneti szállásokon, a mintegy nyolcezren pedig Velizy előváros bevásárlóközpontjában töltötték az éjszakát.

Franciaország legnagyobb repülőterén, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain is ezrek várakoztak egész éjjel. Szerdán néhány órára le is kellett zárni a párizsi repülőtereket a havazás miatt, s a járatok egy részét később is törölték. Csütörtökön már minden járat elindul, de a helyzet normalizálása a repülőtér igazgatósága szerint több órát vehet igénybe.

Párizson belül a tömegközlekedés teljesen helyreállt, de az elővárosi buszok és vonatok közlekedésében még jelentősek a fennakadások.

A fővárosban egyébként csütörtökön már jelentősen enyhült az idő és ragyogó a napsütés, a havazás a keleti országrész felé haladt tovább. Az elzászi repülőtereken ezért már több járatot is töröltek, s a régióban az iskolabuszok sem indultak el reggel.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite