2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágNémetország holokauszt-túlélőknek folyósít nyugdíjat

Németország holokauszt-túlélőknek folyósít nyugdíjat

Németország beleegyezett, hogy további 16 ezer, gettóba vagy a nácik előli bujkálásra kényszerített holokauszt-túlélőnek, köztük a budapesti gettó volt lakóinak folyósít kárpótló nyugdíjat.

holokausztegy

A New York-i központú Claims Conference (Kárigény Konferencia) és a német kormány által hétfőn bejelentett megállapodás nyomán 65 ezerre emelkedett azoknak a száma, akiket Berlin kompenzációs nyugdíjban részesít.

A Claims Conference honlapján (http://www.claimscon.org/?url=news/article2-ceef-120511) közzétett tájékoztatás szerint az egyévi tárgyalássorozat nyomán megszületett egyezség 2012. január 1-jétől jelentősen könnyít a budapesti gettó túlélőinek jogosultsági feltételein is. A 16 ezer új jogosultra kivetítve a kompenzáció értéke egy évtized alatt eléri a 485 millió eurót.

A korábbi szabályok szerint, a Claims Conference 2. cikke és a Közép- és Kelet-Európai Alap (CEEF) előírásai alapján csak az volt jogosult kárpótló nyugdíjra, aki legkevesebb 18 hónapig volt kénytelen gettóban, rejtőzködve vagy álnéven élni. A jövő évtől ezt az időhatárt 12 hónapra szállították le, ami a Claims Conference becslése szerint további mintegy 8 ezer túlélőt jogosít fel arra, hogy tíz éven át havi 290 eurós nyugdíjat kaphasson.

Azoknak a túlélőknek, akik elérték a 75 éves életkort és kevesebb mint 12 hónapot, de legalább 3 hónapot töltöttek gettóban, a jövő évtől 240 eurós külön nyugdíj jár, amennyiben Nyugaton élnek, a "volt szovjet blokk országaiban" pedig - így Magyarországon is - 200 eurót kaphatnak, ha megfelelnek a kritériumoknak. Az új kárpótlásnak ez a része mintegy 4500 embert érinthet, s a kifizetések összege ennek a csoportnak mintegy 130 millió euró lesz. További 3500 személy azután válik jogosulttá, ha eléri a 75 éves életkort. Ennek a csoportnak egy évtized alatt 65 millió eurót folyósít a német kormány.

A Claims Conference 2. cikke és a CEEF előírásai értelmében, a német kormánnyal történt megegyezés alapján, 1995 óta több mint 109 ezer holokauszt-túlélőnek mintegy 3,5 milliárd dollárnyi kárpótlást fizettek ki. A 2. cikk alapján havi 300 euró, a CEEF előírásai alapján pedig havi 260 euró jár a jogosultaknak.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite