2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonNémet sajtó: Orbán Fidesz-diktatúra felé tolja el Magyarországot

Német sajtó: Orbán "Fidesz-diktatúra" felé tolja el Magyarországot


A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló jelentéséről írt szombati számában, az n-tv német hírtelevízió honlapján pedig Magyarország átalakulásáról jelent meg elemzés, míg a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap egy volt magyar nagykövet olvasói levelét közölte.

ujsag001


A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) országjelentését ismertető rövid beszámolójában kiemelte, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet "a nemzeti konzervatív" kormányt szigorúbb takarékoskodásra és gazdaságpolitikai irányváltásra "szorítja". A lap megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg "20 milliárd euróig terjedő nagyságú segítséget próbál szerezni az IMF-től és az EU-tól ".


Az n-tv német országos hírtelevízió honlapján Orbán jobboldali keresztes hadjárata címmel jelent meg elemzés. A szerző, Jan Gänger írásában kiemelte: a miniszterelnök az országátalakító munkát egy jobboldali irányultságú, nacionalista program alapján végzi, amely "a Fidesz-diktatúra" felé tolja el Magyarországot. Az EU igyekszik "megakadályozni a legrosszabbat, de valószínűleg túl későn lép közbe" - írta a szerző, megjegyezve, hogy miközben az EU-ban erősödnek a "demokrácia leépítését" bíráló hangok, Orbán "bebetonozza a saját rendszerváltását, (...) ezen pedig lényegében az EU által megindított kötelességszegési eljárások sem tudnak változtatni".


A svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) nemzetközi kiadása Tar Pál volt washingtoni és vatikáni magyar nagykövet olvasói levelét közölte. A volt diplomata annak a nézetének adott hangot, hogy az NZZ kiegyensúlyozatlan képet ad Magyarországról. A lap az ellenzék képviselőit szóhoz engedi jutni és visszaadja az Orbán-kormányról szóló negatív kijelentéseiket, de sem a kormány, sem kormánybarát lapok vagy értelmiségi körök kijelentéseinek nem ad teret - írta. Tar Pál úgy látja, a lap "kettős mércével mér", amikor a tüntetésekről számolt be. Úgy fogalmazott, a hétfői kiadásban az NZZ "elhallgatta" a kormány melletti előző napi budapesti tüntetést, ezzel szemben a - mint fogalmazott - "aránytalanul kisebb" ellenzéki tüntetés az Operaház előtt "hosszú tudósítást ért meg" a lapnak.


"Az NZZ-t liberális-konzervatív lapként ismerjük, és most mégis a nyugati baloldali sajtóval és a magyarországi posztkommunista baloldallal legnagyobb egyetértésben démonizálja a demokratikusan, kétharmados többséggel megválasztott Orbán-kormányt" - írta Tar Pál a svájci világlapban megjelent levelében.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite