2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágNémet szemmel szenzációs az Orbán-kormány gazdaságpolitikája

Német szemmel szenzációs az Orbán-kormány gazdaságpolitikája


Orbán1201A Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap legfrissebb számában a magyar kormány eddigi politikáját boncolgatja: a újság kalapot emel a nemzeti-konzervatív kormány gyors és hatékony intézkedései előtt.


Orbán nyughatatlansága címmel közölt budapesti keltezésű írást szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről.
Reinhard Olt, a konzervatív újság bécsi tudósítója számos idézettel támasztja alá Orbán Viktornak azt az elsődleges célját, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából.


A csapdából kivezető ajtó megnyitásához egy év áll a kormány rendelkezésére, és 2015-ig a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az államadósság mértéke - idézte Olt a miniszterelnököt.


Jövőre máris csökken a költségvetés hiánya, köszönhetően a pénzügyi szektorra, valamint a konszernekre és kereskedelmi üzletláncokra kivetett rendkívüli adóknak. Orbán ezáltal akarta elkerülni a bérből és fizetésből élőkre nehezedő anyagi terhek növelését, ami egyik választási ígérete volt - mutatott rá Olt.


A német tudósító "szenzációsnak" nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. "Az Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését" - írta a FAZ bécsi tudósítója.


A továbbiakban rámutat: a bank- és a válságadóval az Orbán-kormány befolyásos vállalatokat sújt: bankokat, biztosítókat, energiakonszerneket, távközlési cégeket, kereskedelmi láncokat.
Ezek a múltban megengedhették maguknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, természetesen azzal a szándékkal, hogy megkíméljék magukat azok következményeitől. Multinacionális cégeknek több ízben sikerült megfúrniuk politikai döntéseket.
Olt végezetül a Budapester Zeitungban nemrég megjelent elemzésből idéz. Eszerint Orbán célja nem csupán a vállalatok megfejése, hogy ezáltal növelje az állam bevételeit.


A kormányfő sokkal inkább paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül.
Úgy tűnik, Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem célravezető a különböző érdekeket hosszadalmas tárgyalások útján közös nevezőre hozni.


A szocialista-liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott. Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges.
A gyors egymásutánban hozott döntésekkel a kormány csakugyan két legyet üt egy csapásra - állapítja meg Olt. - A lakosságnak végre olyan nemzeti-konzervatív kormánya van, amely energikusan halad előre a maga útján, és - a sokszor megbénult baloldali-liberális elődökkel ellentétben - nem fecsérli el az erejét érdekellentétek feloldására.


Az ellenzék pedig időben sem képes ellenállást tanúsítani, tekintettel a kormányoldal villámgyorsan előterjesztett és kétharmados többséggel megszavazott döntéseire. Ez magyarázza Orbán nyughatatlanságát bel- és külföldön a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite