2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonNem figyelnek a mentősökre

Nem figyelnek a mentősökre


Győrfi PálA legnagyobb probléma, hogy az autósok nem veszik észre a mentőket, nem hallják meg a szirénát és sokszor elsőbbséget sem adnak. Kis odafigyeléssel a balesetek többsége elkerülhető lenne - állítja az Országos Mentőszolgálat szóvivője.


Győrfi Pál szerint a legstresszesebb munkák közé tartozik mentőautót vezetni. A figyelmetlenség mellett az elsőbbségadás elmulasztása is komoly problémákat okoz - tette hozzá a szóvivő. Nagyon nehéz univerzális tanácsot adni az autósoknak, bár van néhány olyan szabvány, ami bizonyos esetekben megkönnyíti a mentők közlekedését. Ha a szirénázó autó mögöttünk jön, akkor fésűszerűen érdemes lehúzódni - magyarázta Győrfi Pál.


A tapasztalat sajnos azonban az, hogy az esetek jelentős részében nem előzékenyek az autósok. A KRESZ szabályai szerint a mentőautó csak akkor haladhat át piros lámpán, ha a sofőr meggyőződött arról, hogy minden autós megadta az elsőbbséget a szirénázó járműnek. Sok gépkocsivezető számára viszont nem egyértelműek ezek a helyzetek, így gyakran fordulnak elő balesetek.
Kovács László, díjnyertes mentősofőr a köztévé reggeli műsorában elmondta: az is megesik, hogy nagy nehezen utat csinálnak maguknak a dugó kellős közepén, majd néhány autós beáll a mentőautó mögé szorosan, hogy így nyerjenek időt. Ez rendkívül balesetveszélyes - mondta a mentős.


Idén 60-70 új mentőautót kap az Országos Mentőszolgálat. Győrfi Pál szerint, bár még ennél is több gépkocsira lenne szükségük, örülnek, hogy bővülhet a járműpark. Az új autók érkezésével új arculatot is kap az OM. Győrfi Pál elmondta: a napokban ért véget az arculati pályázatuk, a győztes munkát pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák.


Megújul a mentősök ruhája is - tette hozzá a szóvivő. A dolgozók kérései alapján igyekeznek kényelmesebbé, ugyanakkor praktikusabbá tenni az öltözéket. A színösszeállítás azonban biztosan nem változik - mondta Győrfi Pál.


Forrás: MTI- Hírcentrum/HÍR PORT24

2011-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite