2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
BulvárNem hallgathatok többé - Megtörte a csendet Roman Polanski!

Nem hallgathatok többé - Megtörte a csendet Roman Polanski!


Roman PolanskiHónapokig tartó hallgatását megtörve a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanski kijelentette, hogy az ellene folyó eljárást igazságtalannak tekinti, és szerinte az amerikai hatóságok főként azért követelik kiadatását, hogy "feltálalhassák a sajtónak".


Az Oscar-díjas filmrendező francia barátja, Bernard-Henri Levy filozófus online magazinjában tette közzé véleményét vasárnap. Mint írta, nem tarja magát sem jobbnak, sem rosszabbnak másnál, és csak annyit kér, hogy vele is "olyan igazságosan bánjanak, mint bárki mással".
A 76 esztendős Polanski ellen 33 évvel ezelőtt a kaliforniai nagyvárosban indítottak eljárást, mert az ügyészség szerint elkábított egy 13 esztendős lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. A vádpontok között egyebek között nemi erőszak, gyermekmolesztálás és szodómia szerepelt. A rendező akkor vádalkut kötött az amerikai bírósággal, amelyben elismerte tettét, és 42 napot töltött rács mögött elmeállapota megfigyelése végett. Az ítélethirdetés előtt azonban Franciaországba szökött, mert úgy értesült, hogy a bíró - a megállapodással ellentétben - súlyos büntetést készül kiszabni rá.

"Nem hallgathatok többé... Ügyvédeim az elmúlt több mint 30 évben folyamatosan hangsúlyozták, hogy a bíró elárult, elfogult volt velem szemben, és valójában már letöltöttem a büntetésemet" - magyarázta a rendező, hozzáfűzve, hogy ezek alapján kiadatását "hazugságra alapozva" követelik.
Ügyvédei azt is többször kérvényezték - mindannyiszor sikertelenül -, hogy az egykori bírósági eljárás általuk felderített állítólagos hibák miatt ejtsék a liliomtiprási vádat, és zárják le az ügyet.
Polanski szerint az ügyben eljáró Steve Cooley, Los Angeles megye kerületi ügyésze, aki kiadatást követeli, valójában "választási kampányt folytat, és médiareklámra van szüksége". (Cooley Kalifornia főügyészi posztjára pályázik.)


A rendező arra is utalt, hogy nehéz anyagi helyzetbe került, lakását is jelzáloggal kellett megterhelnie, hogy ki tudja fizetni a 4,5 millió dolláros óvadékot, aminek fejében svájci alpesi házában házi őrizetben várhatja ügyének rendeződését.

2010-05-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite