2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
ItthonNem hátrál meg a reformoktól az Orbán-kormány

Nem hátrál meg a reformoktól az Orbán-kormány


A kormány azt szeretné, ha minél hamarabb a piacról lenne finanszírozható a magyar gazdaság - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az egyik napilapnak. Beszélt arról is, hogy az Orbán-kabinet érdemi reformokba kezd, ehhez azonban legalább 4 százalékos bővülés szükséges, idén azonban mindössze 0,8-1 százalékosra lehet számítani. Vagyis a nagyobb lépések a ciklus második felében várhatók.

Úgy tűnik, 2012-2013 előtt nem indít érdemi reformot a második Orbán-kormány, hiszen ahhoz érzékelhető gazdasági növekedésre lenne szükség - vélte a Népszavának nyilatkozó Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.


Cséfalvay úgy látja, idén legfeljebb 0,8-1,0 százalékos lehet a bővülés, a reformok költségeinek fedezéséhez viszont már 4 százalékos szintre lesz szükség. Mivel tartani kell a konvergenciaprogramban rögzített 3,8 százalékos GDP-arányos deficitcélt, lépni kellett - mondta az államtitkár.


Nem mi teremtettük a 300 milliárdos lyukat, a túlfutás lehetősége a tavalyi parlamenti megszavazástól benne volt a költségvetésben, így a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak is megvan a felelőssége - állította az államtitkár.
A kormány célja, hogy minél hamarabb a piacról legyen finanszírozható a gazdaság. El kell jutni oda, hogy biztonsági háló (IMF-segítség) nélkül is vegyék a magyar állampapírokat - tette hozzá.


A jövő évi deficitcéllal kapcsolatban azt mondta: Magyarországnak mint fejlődő, felzárkózó országnak nem lenne rossz, ha lenne lehetősége, kerete adót csökkenteni, hogy ez beindítsa a gazdaságot. Emlékeztetett arra, hogy az unió először gazdaságélénkítő csomagokkal élt a válság időszakában, majd visszavonulót fújt, és most foggal-körömmel vissza akar térni a maastrichti kritériumokhoz.

 


Forrás: Népszava/HÍR PORT24

 

2010-08-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite