2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonNem indulnak tömegesen Nyugatra a munkavállalók

Nem indulnak tömegesen Nyugatra a munkavállalók


munkaA törvények szerint ugyanannyi bért kell nyugaton is fizetni a magyar munkavállalóknak, mint a helyieknek. Parragh László ebben azonban nem bízik.


Május elsejétől megnyílik Ausztria és Németország munkaerőpiaca azon országok állampolgárai előtt, amelyek 2004-ben csatlakoztak az unióhoz. Magyarországon ez főként az egészségügyben, a vendéglátásban, az építőiparban, vagy az informatikában dolgozóknak jelenthet lehetőségeket.


Nem kell attól tartani, hogy május 1-jétől tömegesen indulnak meg a magyarok Ausztriába munkát vállalni - mondják a Vas Megyei Munkaügyi Központban. A nyugati határszélen inkább a keresett szakmákban tartanak elvándorlástól. Itt a Nyugat-dunántúli térségben gondot fog okozni, mert a hiányszakmákban is fognak Ausztriában munkát vállalni - mondta Rodler Tamás.


Tavaly több mint 20 ezer magyar vállalt munkát Ausztriában. A megfelelő képzettség mellett a nyelvtudás is fontos szempont.
Kérdéses, hogy a magyar munkavállalók milyen bérért dolgoznak majd. Ausztriában eddig sem alkalmazhatták a közép-európai munkavállalókat az osztrák előírásoknál alacsonyabb bérért, ezt május 1-je után szigorúbban fogják ellenőrizni. A magyar iparkamara elnöke azt mondja, mégsem számít egyenlő fizetésekre.


Parragh László abban nem hisz, hogy a magyar munkaerő, aki kimegy Nyugat-Európába, az pontosan olyan bért fog kapni, mint amilyet a Nyugat-európai munkatársa, akkor nem lenne előnye a munkáltatónak abban, hogy őket alkalmazza. A becslések szerint osztrák és német munkaadók főként a vendéglátásban várnak szakképzett magyar munkaerőt. Sok magyar már eddig is dolgozott az építő-, a fém-, vagy a húsiparban.


Bécs nem tart a magyar munkavállalóktól


A bécsi kormány nem tart attól, hogy a magyar munkavállalók hirtelen elárasztják Ausztriát. A közvélemény azonban megosztott. A szélsőjobboldali Szabadság Párt vezetője szerint addig nem lenne szabad megnyitni Ausztria munkaerőpiacát, amíg az új EU-tagállamok életszínvonala nem éri el a nyugatiak 80 százalékát. Ezekben az országokban nagyon sokan elvesztették az állásukat, legalább egymillió munkanélküli van, akik megrohamozzák majd az osztrák munkaerőpiacot, és hajlandóak lesznek az itteni béreknél olcsóbban dolgozni, mondja Heinz-Christian Strache.


„Ahhoz, hogy valaki nálunk dolgozzon, előbb találnia kell egy osztrák munkáltatót, és a nyelvet is meg kell tanulnia, ezzel nyugtatja a kedélyeket Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter. Az emberek megosztottak. Egy friss közvéleménykutatás szerint az osztrákok 70 százaléka tart attól, hogy az országban több lesz a külföldi. Az egyik kamionsofőr nem örül. Most éppen ő is munkanélküli. Úgy gondolja, a külföldiek kevesebb pénzért is elvállalják majd a munkát, ami szerinte a minőség rovására mehet.


„Nem hiszem, hogy tömegek lépik majd át a határt és hogy egyik pillanatról a másikra munkahelyek tömkelege teremtődik. A meglevő munkahelyekre viszont kellenek a dolgozók, mondja Kamila Zielinski újságíró.


Nagy-Britannia az elsők között engedte be az új tagállamokból érkező munkavállalókat. Hét év alatt másfél millióval nőtt meg a külföldiek száma a szigetországban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite