2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
NagyvilágNem jelentett biztonsági kockázatot a prostituáltbotrány

Secret Service: nem jelentett biztonsági kockázatot a kolumbiai prostituáltbotrány


Az áprilisi kolumbiai prostituáltbotrány, amelyben a Secret Service több embere is érintett volt, nem jelentett biztonsági kockázatot és az eset nem jellemző az amerikai elnök biztonságáért felelős szolgálat működésére - hangzott a Secret Service első emberének a szenátus belügyi bizottságához szerdán írásban beterjesztett tanúvallomása.

secretservice

A botrány április 11-én pattant ki, amikor kiderült, hogy az amerikai fegyveres erők 12 tagja és a Secret Service 12 embere összesen 21 nőt, köztük prostituáltakat vitt fel a szállására Cartagenában. Az érintettek a kolumbiai városban Obama elnök látogatásának biztosítását készítették elő.

Mark Sullivan, a Secret Service parancsnoka szerint az amerikai államok április 13 és 15. között megrendezett cartagenai csúcstalálkozóját megelőzően a szolgálat 200 tagja tartózkodott Kolumbiában, akik közül 12 ellen indult vizsgálat és 9-et marasztaltak el.

A titkosszolgálatnak a helyszínen tartózkodó embereit április 12-én, vagyis az incidens után készültek tájékoztatni a biztosítás konkrét részleteiről, így információk nem kerülhettek ki. Az ügynököknél a kérdéses éjszakán biztonsági szempontból kényes irat, lőfegyver, és rádió sem volt.

Sullivan rámutatott, hogy a 9 elmarasztalt ügynök által elkövetett kötelességszegés nem jellemző a csaknem hétezres létszámú titkosszolgálatra.

A szerdai The Washington Post beszámolója szerint a Secret Service négy, a cartagenai eset után a szolgálat kötelékéből eltávolított tagja úgy döntött, hogy harcot indít a rehabilitálásért és azt állítja, hogy csak bűnbaknak használták őket.

Az ügyet vizsgáló honatyák közül többen kételkednek benne, hogy a cartagenai egyedülálló incidens lenne, mert a nőket egymástól függetlenül, három szórakozóhelyen szedték fel a titkosszolgálat emberei és tétovázás nélkül a szállodájukba vitték őket. Ezen felül, a görbe estéből kivette a részét két magasabb rangú ügynök is.

A Secret Service április 27-én új szabályzatot bocsátott ki, amely egyebek mellett megtiltja a szolgálat munkatársainak, hogy külföldön tartózkodva jelentősebb mennyiségű alkoholt fogyasszanak és hogy külföldi állampolgárokat fogadjanak a szállásukon.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite