2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket

Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket


tömeg1A választási gyűlések nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá, ezért azokat előzetes bejelentés nélkül is meg lehet tartani.


A rendőrség csütörtöki, az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rend fenntartásáról a szervezőnek kell gondoskodnia. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája közölte: a választási gyűléseken az állampolgárok szabadon megjelenhetnek, de nem tarthatnak maguknál lőfegyvert vagy robbanóanyagot, illetve az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt. A tájékoztatás szerint a választási gyűlésnek békés keretek között kell megvalósulnia, ezért a résztvevők magatartásának "általánosságban is" erőszaktól mentesnek kell lennie.
A rendezvény szervezője a rend fenntartása érdekében jogosult a rendezők segítségét igénybe venni. A rendezők létszáma jogszabályban nincs előírva, de - a rendőrség tapasztalatai szerint - célszerű, ha a várhatóan megjelenők öt-tíz százalékában határozzák meg.
A rendező jogosult a rend fenntartása érdekében a résztvevőkhöz felhívást intézni, illetve intézkedéseket tenni. Szabálysértést, illetve bűncselekményt valósít meg az a személy, aki a rendező felhívásának nem tesz eleget, vagy intézkedéseinek erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenáll.
A választási gyűléseket nem szükséges ugyan bejelenteni a rendőrségnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervek irányába teljesítendő bejelentési, illetve engedélykérési kötelezettség alól. A rendőrség azt javasolja, hogy az illetékes önkormányzatoknál érdeklődjenek a közterület-foglalási, hasznosítási szabályokról, és erre figyelemmel kezdjék meg a szervezőmunkát, illetve tartsák meg a rendezvényt.
Kitértek arra is, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény előírja, hogy a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez a közút kezelőjétől hozzájárulást kell kérni. Nem közlekedési célú igénybevételnek minősül például a közúton rendezvények megtartása is.
Közölték, bár a választási gyűlések megtartását nem kötelező bejelenteni a rendőrségnek, mégis "célszerű az illetékes rendőri szervet tájékoztatni" róla. "A választási rendezvények rendjének fenntartásában, a jogsértések megelőzésében, illetve megakadályozásában csak akkor tudunk közreműködni, ha tudomásunk van az eseményről, és annak biztosítására fel tudunk készülni" - áll a rendőrség közleményében.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite